S-a dat startul Programulului Prima Casa in lei, insa accesul clientilor la acest produs bancar devine tot mai greoi. Pe langa schimbarea survenita in ceea ce priveste moneda de acordare, legislatia cere bancilor sa solicite un depozit colateral. Acest depozit, taxele notariale si evaluarea scot bani importanti din “portofelul” viitorului client: pana la 1000 de euro, echivalentul in lei.

Clientii care isi doresc sa acceseze un imprumut Prima Casa trebuie sa aiba in vedere urmatoarele costuri, dupa aprobarea dosarului (calcule pentru un credit maxim de 60.000 euro, pe o perioada maxima de 30 de ani):
– avans de 5% din suma casei vizate spre cumparare – 3000 euro
– comisionul catre FNGCIMM  – 0,49%/ acest comision se diminueaza gradual, odata cu scaderea soldului – in primul an 105 euro
– depozit colateral in valoarea a 3 rate lunare – in jur de 600 euro;
– taxa de evaluare a imobililui – intre 60-90 euro;
– declaratie la notar ca nu detineti alta propietate – in jur de 20 euro;
– asigurare imobil – este obligatorie si se calculeaza ca un procent cuprins intre 0,1% – 0,3% din valoarea imobilului – intr 60 si 200 euro;
– taxa de autentificare a antecontractului de vanzare-cumparare – in jur de 500 euro;

Calculeaza taxele tale aici
Total taxe (medii) de platit pentru un credit Prima Casa = 4.415 euro

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)