Majoritatea bancilor au in contractele de credit anumite clauze privind neexecutarea de catre client (imprumutat/debitor) a obligatiilor, care pot declara creditul scadent anticipat, caz in care clientul va datora toata suma la momentul respectiv, a declarat la solicitarea AvocatNet.ro avocatul Madalina Pascu.

Cu alte cuvinte, daca un client nu isi achita o rata la un credit contractat, atunci banca poate sa il execute silit si prin urmare, sa ii popreasca conturile.

Avocatul a atentionat ca pentru a se proceda la executarea silita, trebuie neaparat sa existe o declaratie de scadenta anticipata a creditului.

“Imprumutatii trebuie sa verifice atunci cand se gasesc in faza de executare silita daca au primit o scrisoare privind declararea scadentei anticipate a creditului. In caz contrar, trebuie formulata contestatie la executare”, a subliniat aceeasi sursa.

Prin urmare, a continuat Madalina Pascu, pentru a se ajunge la masura popririi, este necesar sa fi fost demarata procedura executarii silite de catre banca prin intermediul unui executor, deoarece poprirea este o forma a executarii silite, respectiv unul din mijloacele de recuperare a creantei in cadrul procedurii de executare silita, alaturi de alte forme de executare, precum executarea silita mobiliara si cea imobiliara.

Alegerea intre formele de executare silita apartine creditorului, adica bancii, care se va raporta, desigur, in alegerea sa la natura si cantitatea activelor debitorului, adica ale clientului, a adaugat avocatul contactat de noi.

Cum se infiinteaza poprirea?
Potrivit art. 781 din Codul de procedura civila, poprirea se infiinteaza, la cererea bancii, de catre un executor judecatoresc al carui birou se afla in circumscriptia curtii de Apel unde isi are domiciliul sau sediul imprumutatul/clientul ori tertul poprit.

Daca poprirea se infiinteaza asupra unor conturi bancare, atunci competenta apartine executorului judecatoresc al carui birou se afla in circumscriptia curtii de apel de la domiciliul sau sediul clientului ori, dupa caz, de la sediul principal sau, dupa caz, de la sediile secundare ale bancii unde clientul si-a deschis contul.

Daca debitorul are mai multe conturi deschise, atunci competenta pentru infiintarea popririi asupra tuturor conturilor apartine executorului judecatoresc de la oricare dintre locurile unde acestea au fost deschise.

Prevederile din Codul de procedura civila, mentionate anterior, permit de cele mai multe ori alegerea unui executor agreat de banca, a punctat Madalina Pascu.

Aceasta considera ca procedura infiintarii popririi este inechitabila pentru client, pentru ca se realizeaza fara instiintarea si somarea prealabila a acestuia cu privire la obligatia de plata fata de banca, el urmand sa primeasca abia ulterior o copie a adresei de infiintare a popririi.

Asadar, poprirea se infiinteaza, conform art. 782 din Codul de procedura civila, fara somatie, doar in baza incheierii de incuviintare a executarii si a contractului de credit care constituie titlu executoriu.

Pot fi urmarite silit prin poprire urmatoarele bunuri:
– sumele de bani;
– titlurile de valoare;
– alte bunuri mobile incorporale urmaribile datorate imprumutatului ori detinute in numele sau de o a treia persoana sau pe care aceasta din urma i le va datora in viitor, in temeiul unor raporturi juridice existente. Din categoria bunurilor mobile incorporale fac parte drepturile de proprietate intelectuala sau drepturile de proprietate industriala, drepturile de creanta etc.
In cazul popririi sumelor de bani, poprirea se poate dispune chiar si atunci cand nu exista disponibil in contul tertului poprit pentru ca acesta vizeaza si incasarile viitoare, a explicat Madalina Pascu.

Citeste si Etapele Popririi

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)