Creditul pentru populatie si firme a scazut in iunie cu 0,7% fată de mai, la 215,38 miliarde lei, pe fondul reducerii imprumuturilor in valuta exprimate in lei cu 1,7%, la 124,9 miliarde lei, in timp ce creditul in lei a avansat cu 0,7%, la 90,44 miliarde lei, potrivit datelor BNR.

Comparativ cu iunie 2013, in aceeasi luna a acestui an, creditul neguvernamental a scazut cu 3,9% (-4,5% in termeni reali), pe seama majorarii cu 7,3% a componentei in lei (6,6% in termeni reali) si a diminuarii cu 10,7% a componentei in valută exprimata in lei (exprimat in euro, creditul in valuta s-a redus cu 9,2%), se arata intr-un comunicat al bancii centrale.

Imprumuturile pentru populatie in lei s-au apreciat in iunie, fată de mai, cu 0,7%, la 36,86 miliarde lei, pe cand cele in valută exprimate in lei au inregistrat un regres de 1%, la 64,49 miliarde lei.

In ceea ce priveste creditele pentru firme, componenta in lei a crescut cu 0,6%, la 53,58 miliarde lei, iar cea in valută s-a redus cu 2,5%, la 60,44 miliarde lei. Creditul guvernamental a crescut in iunie cu 2,2% comparativ cu mai si cu 7,8% fată de aceeasi lună din 2013, pană la 80,49 miliarde lei.

Depozitele rezidentilor clienti neguvernamentali s-au diminuat in luna analizată cu 0,5% fată de mai, dar a acrescut cu 5,9% comparativ cu iunie anul anterior, pană la nivelul de 214,14 miliarde lei.

Depozitele in lei ale gospodăriilor populatiei au crescut cu 0,1% raportate la mai si cu 5,6% fată de iunie 2013, pană la 81,39 miliarde lei. In acelasi timp, economiile in lei ale persoanelor juridice (societăti nefinanciare si institutii financiare nemonetare) s-au majorat cu 0,2% in iunie comparativ cu mai si cu 12,6% fată de aceeasi lună a anului precedent, pană la 58,56 miliarde lei.

Depozitele in valuta ale populatiei si firmelor, exprimate in lei, s-au redus cu 1,6%, pană la nivelul de 74,18 miliarde lei (exprimate in euro, depozitele in valută s-au diminuat cu 1,4%, pană la 16,9 miliarde euro). Comparativ cu aceeasi lună a anului precedent, depozitele in valută ale rezidentilor exprimate in lei au urcat cu 1,5% (exprimate in euro, depozitele in valută ale rezidentilor s-au majorat cu 3,2%).

Economiile in valuta ale gospodariilor populatiei exprimate in lei au crescut cu 1% (exprimate in euro, depozitele in valuta ale gospodăriilor populatiei s-au majorat cu 2,7 %), iar depozitele in valută ale persoanelor juridice (societăti nefinanciare si institutii financiare nemonetare) exprimate in lei s-au majorat cu 2,4% (exprimate in euro, depozitele in valută ale rezidentilor persoane juridice au crescut cu 4,1 %).

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)