75% dintre tranzacțiile imobilare ale anului au fost finanțate prin Programul Prima Casa. Programul Guvernamental a pornit la drum în 2017 cu 16 bănci gata să-i crediteze pe clienții tot mai numeroși. Atât de numeroși încât FNGCIMM a anuțat vineri că și-a prelungit programul și în week-end. Mai mult, solicitările zilnice au atins 500 de dosare zilnic, cu mult peste cererea înregistrata anul trecut când Darea în Plată a crescut efervescența programului – iar cererea a fost de aproximativ 400 de dosare zilnic.

În noile condiții de creditare, instituțiile de credit estimează că vor putea acorda aproximativ 30.000 de împrumuturi.

Cererea este în crestere, după cum declară și brokerii de credite. Interesul impresionant aduce în discuție prima întrebare a oricărui client: Care este cel mai avantajos credit Prima Casă?

Dacă dorești să-ți depui dosarul pentru a accesa un împrumut, ai la dispozitie 16 bănci. Desigur, nu le poți “vizita” pe toate. Majoritatea instituțiilor financiare îți dau posibilitate să-ți faci o idee despre costuri și dobanzi pe site-urile proprii. Nu rata această etapă! Te poate scuti de drumuri inutile.

După “vizita” online, de unde afli totul despre acte și costuri, poți să citești acest material.

Fiind deja pe www. BankingNews.ro, hai să-ți spun că am analizat oferta băncilor și am făcut un TOP 3 al celor mai bune oferte.

Daca sunteți tineri căsătoriți, aveți un venit lunar de 3.000 de lei și va interesează să accesați un credit în valoare de 245.000 lei, pe 30 de ani, vă pot spune că aveți două opțiuni.

Prima otiune: să privești TOPUL din punctul de vedere al celei mai mici rate lunare.

Sau,

A doua opțiune: să te intereseze la ce bancă rambursezi cel mai puțin, la finalul perioadei de creditare.

TOP 3 Prima Casa – La ce banca ai cea mai mică rată lunară

 1. Raiffeisen Bank – Prima Casă

Rata – 1.011 Lei

DAE – 3,60%

 2. CEC Bank- Prima Casă

Rata- 1.013 Lei

Dobanda – 2,85%

3. Banca Transilvania – Prima Casă

Rata – 1.015 Lei

DAE- 3,14%

 

TOP 3 credite Prima Casă – La ce bancă rambursezi cel mai puțin

 1. CEC Bank- Prima CasăRata- 1.013 Lei

  Total plată – 364.800 Lei

  2. Banca Transilvania – Prima Casa

  Rata – 1.015 Lei

  Total plată – 374. 937 Lei

  3. BCR – Prima Casa

  Rata lunară – 1.018 Lei

  Total plată – 376.998 Lei

Cum deja ai observat, rata lunară nu diferă foarte mult, însă suma finală este considerabil diferită. Până la urmă, tu deții controlul, tu decizi unde îți pui semnătura.

Prima Casa în 2017

Plafonul total de garantare în 2017 este de 2,67 miliarde de lei, compus din 2,5 miliarde de lei – plafon nou alocat de Guvern și restul de 175,5 milioane lei reprezentând diferența rămasă nealocată sau neutilizată din 2016.

Condițiile de contractare presupun faptul că noii clienți pot lua împrumuturi de 57.000 de euro pentru locuințe vechi și 66.000 de euro pentru cele noi.

Dobânda și avansul de 5% ramân neschimbate. Doar ING Bank va percepe un avans mărit, de 10%.

Garanții mai mici pentru imobile vechi

Din acest an, Statul va garanta în proporție de maximum 50% valoarea creditelor acordate pentru achiziția de locuințe noi și/sau consolidate în cadrul programului guvernamental ”Prima casă”, în timp ce creditele pentru locuințele care nu se încadrează în aceste categorii vor fi garantate de stat în proporție de maxim 40%.

Pentru garanțiile care se acordă începând cu semestrul I al anului 2017, nivelul comisionului a fost modificat: 0,45% pe an, aplicat la soldul garanției acordate de FNGCIMM în numele și în contul statului (față de 0,49%).

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

 • (not be published)