Daca vrei sa cumperi o locuinta prin programul “Prima Casa”, trebuie sa implinesti anumite conditii! Pentru cumpararea unei locuinte in valoare de 60.000 euro, venitul minim necesar pentru un credit de 57.000 euro, acordat pe o perioada de 30 de ani, trebuie sa fie mai mare de 2.700 lei.

O familie de doua persoane cu un venit de 4.000 de lei pe luna poate cumpara un apartament in valoare de 60.000 euro. Suma maxima care poate fi acordata de banca pentru achizitia unei locuinte prin intermediul unui credit “Prima Casa” este de 57.000 euro sau de 66.500 euro in cazul achizitiei unei locuinte noi.

Pe langa aceasta suma, trebuie sa dispuneti si de un avans minim de 5% din valoarea locuintei, respectiv, un maxim de 3.000 euro pentru locuinte vechi si 3.500 euro pentru locuinte noi. Suma maxima poate fi insa accesata doar de catre clientii care dispun de venituri suficiente, care sa permita plata ratelor lunare.

Gradul maxim de indatorare a solicitantului este de aproximativ 50% la bancile care acorda credite prin intermediul acestui program. Perioada maxima de acordare pentru acest tip de imprumut nu poate depasi 30 de ani.

Valoarea creditului depinde de salariu!

Pentru cumpararea unei locuinte in valoare de 60.000 euro, venitul minim necesar pentru un credit de 57.000 euro, acordat pe o perioada de 30 de ani, trebuie sa fie mai mare de 2.700 lei.

Pentru cumpararea unei locuinte de 50.000 euro, venitul minim este de 2.300 lei, creditul acordat de banca fiind de 47.000 euro. Diferenta de bani trebuie insa acoperita din economiile proprii ale solicitantului.

Pentru o locuinta de pana la 40.000 euro, aveti nevoie de un venit minim de 1.900 lei. Venitul necesar creste insa in functie de numarul membrilor de familie pentru care se calculeaza cheltuieli de subzistenta.

Cei care au un venit de 1.500 lei, pot accesa un credit “Prima Casa” in limita a 28.500 lei, in timp ce un venit de 1.000 lei va permite sa accesati un credit de pana la 19.000 euro.

La calcularea acestor valori nu au fost luate in calcul si alte datorii, caz in care venitul minim creste in functie de valoarea ratelor la alte credite, carduri de credit sau leasing.

Scaderea dobanzilor a permis ca si clientii care au venituri mai mici sa poata accesa un credit de o valoare mai mare si, astfel, sa-si permita cumpararea unei locuinte. Cum foarte multi romani au venituri de pana la 2.000 de lei net pe luna, o familie de doua persoane ar putea cumpara o locuinta prin programul Prima Casa de pana la 60.000 euro, mai ales daca nu mai are si alte datorii.

Dobanzi de aproape 4% la creditele in euro

Creditele “Prima Casa” sunt acordate in euro si lei insa, din cauza diferentei mari de cost dintre cele doua monede, peste 90% dintre solicitanti aleg varianta imprumutului in euro.

Dobanda la creditul “Prima Casa” in euro a inregistrat o scadere puternica in cursul anului 2012, odata cu prabusirea indicelui Euribor la 3 luni la minime istorice.

In prezent, dobanda pentru un credit in euro pleaca de la putin peste patru procente, iar dobanda anuala efectiva sau DAE ajunge pana la 4,9%. Recenta scadere a dobanzilor Robor la 3 luni sub patru procente a ieftinit si creditele Prima Casa in lei. Rata dobanzii se apropie acum de sase procente, cu peste 1,5% mai mare fata de creditele in euro. Avantajul imprumutului in moneda nationala il reprezinta eliminarea riscului de schimb valutar.

Moneycenter.ro

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)