Plafonul de garantii destinat programului Prima Casa din 2016 va fi de doar 1,5 miliarde lei, fata de 2,6 miliarde lei in 2015. Calculele orientative arata ca se vor putea accesa in jur de 16.000 de credite (jumatate fata de anul trecut) prin Programul Prima Casa, asta in conditiile in care clientii prefera acest tip de imprumut.

In 2015, au fost emise 30.070 de garantii , 60% dintre creditele ipotecare acordate au fost accesate prin Prima Casa. Valoarea medie a unui credit accesat in 2015 a fost de 40.000 de euro.

Daca interesul clientilor se pastreaza, in 2016 vor face coada pentru un credit Prima Casa. Analistii afirma ca alocarea unei sume atat de mici cat si declaratiile facute de guvernanti si bancheri, inclusiv Mugur Isarescu, cu privire la supraincalzirea creditarii prin acest program, ne arata ca Statul se pregateste sa renunte la programul prin care garanteaza 50% din suma imprumutata.

Bancile dau semnale ca e timpul sa se renunte la Prima Casa

„Nu exista diferenta intre un credit ipotecar clasic si unul Prima Casa, in jur de 4,5 sau 5 la suta sunt dobanzi pe care le pot gasi clientii la aproape toate bancile,” declara seful de comunicare al BCR, Ionut Stanimir, citat de Digi24.

Diferenta sta in avansul platit de client. Avansul minim impus, de 5% in cazul imprumuturilor Prima Casa si minimum 15% din valoarea evaluata a bunului ce urmeaza sa fie achizionat la creditele ipotecare standard in lei, poate face diferenta intre cele doua tipuri de finantare. Sau nu! Aprobarea imprumutului, mult mai rapida in cazul unui credit standard, constituie un avantaj care poate echilibra balanta. Efortul financiar depus la inceput, prin asigurarea avansului minim, va duce spre un comportament financiar normal, incurajand economisirea.

Costurile imprumuturilor imobiliare au coborat in ultimii ani, iar in prezent un client care doreste sa achizioneze o casa prin credit poate sa se indrepte si spre ofertele standard. Diferentele de dobanda nu mai sunt o “prapastie” intre cele doua tipuri de credite.

BankingNews.ro iti spune ce rata lunara vei achita pentru un credit Prima Casa sau un Credit Imobiliar

Iata care sunt costurile lunare pentru un credit Prima Casa / Credit Ipotecar in valoare de 200.000 lei pe o perioada de 360 de luni.

CEC Bank detine cea mai buna oferta de pe piata pentru ambele tipuri de finantare imobiliara. Astfel, potrivit ofertelor consultate, cea mai mica rata lunara de 835 de lei pentru un credit Prima Casa o regasim la CEC Bank. Totodata, creditul ipotecar standard de la CEC Bank, cu rata lunara de 949 de lei, este cea mai ieftina solutie de finantare.

BCR PRIMA CASA                                                                   BCR CREDIT IMOBILIAR STANDARD

1 bcr

 

Banca Transilvania  Prima Casa                                            Banca Transilvania Credit Imobiliar

2 bt

CEC Bank  – Credit Prima Casa

cec prima casa

 

CEC Bank Credit Imobiliar

cec ipotecar

 

Bancpost Prima Casa                                                                  Bancpost Credit Imobiliar

3 bancpost

 

Banca Romaneasca Prima Casa                                               Banca Romaneasca Credit Casa

5 brom

Piraeus Bank Credit Prima Casa                                                       Piraeus Bank Credit Imobiliar

piraeus bank prima casapiraeus ipotecar

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)