Soldul creditului neguvernamental a crescut în aprilie, cu 0.7% lună/lună (dinamica an/an a accelerat la 6.8%, cel mai bun ritm din noiembrie), la 238.4 miliarde RON – nivel record- conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).

Se evidențiază majorarea creditului în RON cu un ritm lunar de 1.3% și cu 16.2% an/an, la 152.6 miliarde RON (maxim istoric), pe fondul nivelului redus al costurilor reale de finanțare (majorarea ratelor de dobândă a fost contrabalansată de accelerarea inflației).

Pe de altă parte, finanțele publice s-au deteriorat în perioada ianuarie-aprilie (deficit de peste 6 miliarde RON, reprezentând 0.65% din PIB), pe fondul majorării cheltuielilor cu 21.5% an/an (la 95.6 miliarde RON), ritm superior dinamicii veniturilor, 11.8% an/an (la 89.6 miliarde RON).

La a doua ședință din acest an Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială a recomandat recalibrarea programului Prima Casă și implementarea de măsuri pentru ameliorarea climatului de afaceri din sfera companiilor, pentru contracararea riscurilor la adresa stabilității macro-financiare.

Climatul macro-financiar extern și știrile interne au influențat piața financiară vineri. Pe piața monetară ratele de dobândă au crescut pe scadențele foarte scurte (overnight la 2.64%/2.99%) și s-au consolidat în rest: ROBOR la trei luni la 2.79%, ROBOR la șase luni la 2.92%.

În sfera pieței titlurilor de stat ratele de dobândă au scăzut pe scadențele medii-lungi: la 10 ani cu patru puncte bază la 4.785%. La licitația suplimentară statul a atras 30 milioane RON prin obligațiuni scadente în septembrie 2031, la un cost mediu anual de 5.15%.

EUR/RON a crescut cu 0.10%, la 4.6288, iar USD/RON s-a apreciat cu 0.24%, la 3.9524, la BNR.

Raport BT Daily- 29 mai 2018.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)