Ritmul anual al creditării în decelerare, dinamica anuală a depozitelor în accelerare

În prima lună din 2020, datele publicate de Banca Naționață a României indică o creștere în tandem pentru creditare și economisire. Potrivit unei analize a Bancii Transilvania, soldul creditului neguvernamental denominat în RON s-a majorat pentru a opta lună la rând în ianuarie, cu 0.5% lună/lună la 197.3 miliarde RON, evolutie susținută de nivelul redus al costurilor reale de finanțare: componenta populație a urcat cu 0.4% lună/lună la 119.2 miliarde RON, iar pe segmentul companii s-a consemnat un avans lunar de 0.7%, la 78.2 miliarde RON.

Soldul creditului neguvernamental denominat în valută a revenit pe creștere în ianuarie, cu 0.2% lună/lună la 86.2 miliarde RON: majorarea componentei companii cu 0.8% lună/lună la 55.3 miliarde RON a contrabalansat declinul înregistrat pe segmentul populație cu 1% lună/lună la 30.9 miliarde RON. În dinamică an/an soldul creditului neguvernamental total este în scădere de la 5.5% în decembrie la 5.1% în ianuarie.

Se evidențiază însă accelerarea soldului creditului neguvernamental denominat în RON, de la 8.5% an/an în decembrie la 8.8% an/an în ianuarie (cel mai bun ritm din martie 2020), evoluție susținută de mix-ul relaxat de politici economice (inclusiv semnalele că politica monetară se va menține acomodativă): componentele populație și companii au urcat cu 9%, respectiv 8.5%.

Pe de altă parte, ritmul anual al soldului creditului neguvernamental denominat în valută s-a situat în teritoriu negativ pentru a șaptea lună la rând în ianuarie, intensificându-se la 2.3%: componenta populație s-a ajustat cu 9.1% an/an, iar segmentul companii a crescut cu 2% an/an.

Studiul Băncii Transilvania arată că împrumuturile acordate populației au crescut cu 0.1% lună/lună la 150.1 miliarde RON în ianuarie: majorarea creditului pentru locuințe cu 0.7% ytd la 89.8 miliarde RON – nivel record – a contrabalansat ajustarea creditului de consum cu 0.6% ytd la 58.4 miliarde RON (minimul din aprilie 2019). Se evidențiază însă creșterea creditării companiilor cu 0.7% lună/lună la 133.4 miliarde RON.

Statisticile BNR indică și continuarea tendinței de majorare pentru depozitele neguvernamentale în prima lună a anului curent, spre un maxim istoric, evoluție influențată de nivelul ridicat al ratei de economisire și de politica relaxată de venituri implementată de Administrație în anul pandemic 2020.

Astfel, soldul depozitelor neguvernamentale a crescut cu 0.3% lună/lună și cu 15.8% an/an la 422.1 miliarde RON în ianuarie. Se evidențiază majorarea depozitelor neguvernamentale denominate în valută cu 0.5% lună/lună și cu 16.4% an/an la 147.2 miliarde RON, evoluție susținută și de tendința ascendentă pentru cursul EUR/RON. De asemenea, depozitele neguvernamentale în RON au crescut cu 0.2% lună/lună și cu 15.5% an/an la 274.9 miliarde RON în ianuarie.

Așadar, potrivit datelor BNR, în prima lună din 2021 depozitele populației au urcat cu 1.3% ytd la 260 miliarde RON, iar depozitele companiilor au scăzut cu 1.2% ytd la 162.2 miliarde RON. Prin urmare, raportul credite-depozite a crescut de la 67.1% în decembrie la 67.2% în ianuarie, pe fondul majorării componentei RON cu 0.2 puncte procentuale la 71.8%. Pe segmentul valută raportul credite-depozite s-a ajustat cu 0.2 puncte procentuale lună/lună la 58.6% (minim istoric).

Banca Transilvania prognozează creșterea creditului neguvernamental și depozitelor neguvernamentale cu ritmuri medii anuale de 5.3%, respectiv 13.8% în perioada 2021-2023, pe fondul intrării economiei într-un nou ciclu și perspectivelor de continuare a procesului de convergență economică europeană.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)