Oferta de credite in valuta este o cerinta a pietei, din cauza ecartului mare dintre ratele de referinta la euro si lei, afirma presedintele executiv al UniCredit Tiriac, Rasvan Radu, precizand ca oportunitatile oferite de piata pentru cresterea finantarilor par mai mici in acest an fata de 2012.
“Nu favorizam creditarea in valuta, venim in intampinarea nevoilor clientilor. Ecartul este mare si sunt clienti care nu pot suporta acel cost”, a spus Radu la ZF Bankers Summit 2013.

Oficialul UniCredit a explicat ca nu se refera la ecartul dintre dobanzile pasive si active pe cele doua valute, sau la marja aplicata de banci, ci la ecartul intre referinta la euro si referinta la lei.

Romania are cea mai inalta dobanda de referinta din Uniunea Europeana, de 5,25% pe an, in timp ce rata de referinta a Bancii Centrale Europene (autoritatea monetara din zona euro) se situeaza la 0,5% pe an.

Rasvan Radu spune ca creditarea nu este oprita si trebuie analizat de la banca la banca, intrucat exista banci care nu mai pot credita si atrag resurse pentru acoperirea creditelor din sold, banci care stau bine si nu vor sa se expuna si banci care vor sa creasca.

“In zona companiilor mici am crescut anul trecut cu 50%, la companii medii cu 16%. Acolo unde a fost cerere am fost prezenti sa onoram cererea. La persoane fizice, unde nu a fost cerere, am achizitionat portofoliu de la RBS pentru a ne creste prezenta (…) Piata nu ofera oportunitati de crestere. Anul acesta oportunitatile oferite de piata sunt mai mici decat anul trecut”, a spus Rasvan Radu.

Pentru acest an, oficialul UniCredit Tiriac a aratat ca intentioneaza o crestere semnificativa pe leasing operational, pornind de la baza mare de clienti corporate pe care banca o detine. Potrivit lui Radu, UniCredit are o cota de piata de peste 10% pe companii.

“Nu vrem sa achizitionam corporate pentru ca in zona asta stam bine, cu o cota de piata de peste 10%. Avem clientii pe care-i dorim. Deci ne intereseaza achizitia punctuala de clienti, nu a unor portofolii”, a precizat Rasvan Radu.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)