Inceputul de an nu aduce o revigorare a creditarii, asa cum se spera. Mai mult, acest segment este foarte afectat, creditele in lei acordate populatiei fiind in mare impas.
Soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a scazut in februarie cu 0,3% fata de ianuarie, la 222,7 miliarde lei, ca urmare a reducerii atat a imprumuturilor in lei, cat si a celor in valuta, potrivit datelor anuntate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). In termeni reali, scaderea a fost de 0,6%.

In perioada mentionata, creditul in lei a scazut cu 0,3% (-0,6 la suta in termeni reali), la 84,4 miliarde lei, in timp ce creditul in valuta exprimat in euro s-a redus cu 8,9 milioane euro (exprimat in lei, creditul in valuta s-a redus cu 0,3%), la 138,3 miliarde lei.

Imprumuturile in lei acordate populatiei au scazut in februarie, fata de ianuarie, cu 0,5%, la 34 miliarde lei, in timp ce creditele in lei pentru firme s-au redus cu 0,1%, la 50,3 miliarde lei. In aceeasi perioada, imprumuturile in valuta pentru populatie s-au diminuat cu 0,2%, la 68,8 miliarde lei, iar cele pentru firme au coborat cu 0,4%, la 69,5 miliarde lei.

Creditul guvernamental s-a diminuat in luna februarie, fata de ianuarie, cu 1,2%, pana la 75,7 miliarde lei. Raportat la februarie 2012, creditul guvernamental scazut cu 3,2% (-8,4% in termeni reali).

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)