Potrivit raportului macroeconomic zilnic al Băncii Transilvania, statisticile publicate de Banca Națională a României indică creșterea soldului creditului neguvernamental cu 1.1% lună/lună, 6.3% an/an și 6.5% ytd la 247.7 miliarde RON în septembrie -nivel record, evoluție susținută de nivelul redus al costurilor reale de finanțare, Programul Prima Casă și ameliorarea venitului real disponibil al populației.

Creditul acordat populației a crescut cu 7.8% ytd la 131.3 miliarde RON, iar segmentul companii a urcat cu 5% ytd la 116.3 miliarde RON.

De asemenea, datele BNR indică și majorarea depozitelor neguvernamentale cu 0.1% lună/lună, 10.1% an/an și 4% ytd la 314.7 miliarde RON în septembrie – maxim istoric, pe fondul prudenței agenților economici și tendinței de creștere graduală a ratelor de dobândă.

În scenariul central BT previzionăm că depozitele neguvernamentale vor prezenta o performanță mai bună comparativ cu dinamica creditării pe termen scurt și mediu (raportul credite/depozite ar putea converge spre 65% la final de deceniu).

La licitația suplimentară statul a atras 65 milioane RON prin titluri scadente în aprilie 2024, la un cost mediu anual de 4.82%.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)