Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA), Ştefan-Radu Oprea, a declarat vineri, la Târgu Mureş, în cadrul unei întâlniri cu beneficiari ai programelor de finanţare ale ministerului, că are plângeri de la solicitanţii de credite cum că ar fi priviţi în România ca potenţiali infractori, iar din acest motiv băncile trebuie să-şi schimbe mentalitatea.

“Am constatat o chestiune care mie îmi produce o stare de frustrare şi câteodată de revoltă. Am ajuns, în România, să devenim mult prea complicaţi şi am ajuns în România să legiferăm şi să reglementăm pentru cazuri izolate. Cazul izolat nu este de competenţa noastră. Noi trebuie să ne gândim la cei peste 90% dintre contribuabili din România care sunt plătitori ai taxelor de bună credinţă. Pe aceştia, de cele mai multe ori, i-am uitat. I-am întrebat pe cei din bănci: pentru ce venim şi cerem atât de multe lucruri şi privim beneficiarul greşit, din punctul meu de vedere, ca un potenţial infractor? Este total greşit în această ţară. Noi trebuie să ne gândim că lumea este de bună credinţă”, a declarat Ştefan-Radu Oprea.

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a spus că este revoltat de faptul că doar doi din 10 antreprenori mici şi mijlocii accesează credite bancare pentru dezvoltarea afacerilor lor, din cauza procedurilor greoaie ale băncilor şi de supra garanţiilor pe care acestea le cer.

BNR: Pierderile declarate de firmele romanesti îngreunează finanţarea de către bănci. Companiile  nu pot oferi garanţii pentru banii împrumutaţi, deci sunt nebancabile.

Mugur Isărescu declara pe această temă că numărul mare de firme care raportează permanent pierderi, de circa 200.000, arată că în România nu se respectă regulile economiei de piaţă, situaţia lor afectând inclusiv procesul de finanţare de la bănci, care nu le pot acorda credite pentru că sunt subcapitalizate.

“O dezbatere pe această temă mi se pare importantă pentru că ajungem la altă problemă: în România avem multe companii private, dar sunt subcapitalizate. Cine să adune acest capital autohton? A spera că se va face capital prin credit bancar ar însemna să se decapitalizeze băncile. (…) Am avut bănci făcute de către antreprenori şi cu acest gând ascuns: luăm din bancă şi dăm la companie! Este iluzia beţivului: îmi fac restaurant să beau gratis”, a atras atenţia guvernatorul.

Conform unui studiu realizat de Banca Europeană de Investiții in 2017, deciziile investiționale ale companiilor autohtone sunt nefavorabil influențate de tensiunile politice, cadrul de reglementare și nivelul redus al productivității muncii, a avertizat Mugur Isărescu.

”Exista riscul ca invesţiile să nu fie finanţate (…) Există o atmosferă proastă, de neîncredere. Dacă nu vom finanţa invesţiile, ele nu au cum să crească, nu avem cum să ieşim din acest dezechilibru. Importurile cresc mai repede decât exporturile de doi ani, este clar că economia este uşor dezechilibrată. Prin finanţarea consumului, finanţăm locuri de muncă în exterior. Există un potenţial substanţial de creditare dacă reformele struturale vor face bancabile mai multe companii”, a afirmat Isărescu.

Pe de altă parte, finanțarea pare să nu mai fie o problemă pentru companii. Potrivit studiului din 2017, doar 12% din firmele incluse în studiu au raportat constrângeri din perspectiva accesului la finanțare.

Numărul insolvențelor din semestrul 1 au ajuns la minimul ultimilor zece ani, însă pierderile generate creditorilor se află aproape de maximul ultimului deceniu, potrivit studiului Coface publicat in 23 august 2018.

4.199 proceduri noi de insolvență deschise , în scădere cu 5% față de aceeași perioadă a anului anterior

aproape 5 miliarde de lei pierderi totale cauzate de companiile insolvente creditorilor (instituțiilor de credit, furnizorilor etc.), în creștere cu 10% comparativ cu aceeași perioadă din 2017.

„Creșterea insolvențelor în rândul firmelor mari reprezintă o problemă sistemică, deoarece acestea propagă un șoc financiar și social mai mare în mediul de afaceri deja foarte polarizat”, spune studiul citat.

Creșterea impactului companiilor insolvente asupra mediului de afaceri este înregistrată pe fondul deteriorării contextului fiscal și antreprenorial din România, care alimentează o fluctuație majoră a ritmului creșterii economice și a companiilor nou înregistrate în comparație cu cele care își întrerup activitatea.

Perioada de expansiune este mult peste potențial și poate fi urmată de o recesiune mai dură, mai spune studiul Coface.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)