Programul de reducere a poverii rambursarii creditelor bancare, initiat de cabinetul Ponta, are radacini in experienta altor tari. Insa, cei care au beneficiat de scutiri de la plata impozitului pe venit aveau imprumuturi ipotecare, nu si de consum.

Creditul fiscal a pornit din SUA. Sustinerea se acorda pentru credite de pana la un milion de dolari

In Franta, in 2007, presedintele de atunci Nicolas Sarkozy a incercat sa impuna o schema fiscala de deducere a dobanzii creditului ipotecar, cu scopul de a-i ajuta pe francezi sa cumpere locuinte. Ideea a fost considerata neconstitutionala, deoarece ar fi creat un avantaj fiscal doar pentru anumite categorii de francezi.

In Spania, criza brutala a sistemului bancar si prabusirea pietei imobiliare au determinat autoritatile sa puna in aplicare schema de ajutor fiscal, dar numai pentru creditele ipotecare, nu si pentru cele de consum. Spania a acordat un credit fiscal de 15% din impozitul pe venit, limitat la 9.000 de euro si acordat contribuabililor cu venituri anuale sub 24.000 de auro. Deducerea nu se mai aplica acum pentru proprietatile cumparate dupa 1 ianuarie 2013.

In Olanda, care aplica de multi ani deduceri fiscale pentru dobanzile bancare, sunt dezbateri intense pe acest subiect, fara ca vreun politician sa aiba curajul sa-l anuleze. Contraargumentele: masura ar fi dus la scumpirea locuintelor, a redus incasarile bugetului in vremuri de criza si obliga recuperarea banilor din alte taxe.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)