Bancile din zona euro au relaxat conditiile de creditare a companiilor, in trimestrul al doilea, iar cererea de finantare din partea acestora a crescut substinatial, a anuntat marti Banca Centrala Europeana (BCE), sugerand ca politica monetara a institutiei are un efect pozitiv in economia regiunii. Potrivit unui sondaj trimestrial efectuat de BCE, relaxarea standardelor de acordare a imprumuturilor a depaşit aşteptarile exprimate anterior de reprezentantii bancilor comerciale, relateaza MarketWatch.

In plus, bancile au inceput sa ofere conditii mai favorabile pentru creditele destinate achizitiilor de locuinte. Atat in cazul creditelor destinate companiilor cat si in cel al imprumuturilor pentru locuinte, concurenta dintre banci a reprezentat principalul motiv al relaxarii standardelor, noteaza BCE.

Intre timp, cererea neta pentru imprumuturi din partea companiilor a crescut considerabil, sustinuta in mare parte de nivelul general al dobanzilor.

“Investitiile in mijloace fixe au contribuit la creşterea cererii. Cererea neta pentru credite pentru locuinte a continuat sa creasca substantial, datorita nivelului scazut al dobanzilor şi al perspectivelor pietei imobilare”, potrivit BCE.

Raportul BCE se bazeaza pe intervievarea a 142 de banci din zona euro, in perioada 9-24 iunie.

Datele se refera la trimestrul al doilea, primul trimestru integral dupa ce BCE a lansat in martie programul de achizitii lunare de obligatiuni de 60 de miliarde de euro pe luna, prevazut sa se desfaşoare pana in septembrie 2016.

 

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)