Parlamentul polonez  a votat un proiect prin care persoanele care detin credite in franci elvetieni isi pot converti imprumutul in moneda nationala, zlotul. Potrivit analistilor financiar, masura adoptata de legislativ ar putea costa bancile aproape 5 miliarde de euro. Ce prevede legea adoptata la Varsovia: persoanele care locuiesc in apartamente sau case cu o suprafata care nu depaseste 100, respectiv 150 de metri patrati, isi pot converti creditul din franci elvetieni, in zloti la cursul din momentul semnarii contractului.

Se asteapta ca aceasta masura sa produca un “seism” in piata bancara, deoarece asteptarile indicau impartirea egala a costurilor intre creditori si debitori.

Decizia ii nemultumeste pe bancheri pentru ca ar trebui sa suporte 90% din diferenta de curs valutar. Acestia pun masura pe seama alegerilor din aceasta toamna. De altfel, si analistii straini cred ca politicienii au punctat la imagine, inclusiv presedintele care provine din partidului Dreptate si Justiţie (PiS), aflat in opozitie si care urmareste castigarea alegerilor.

Krzysztof Pietraszkiewicz, presedintele Asociatiei Bancilor: Propunerile adoptate de Parlament sunt socante. Acestea sunt propuneri care pot provoca pierderi pentru unii clienti si actionari ai bancilor.

550.00 de polonezi detin credite in franci elvetieni

Peste jumatate de milion de polonezi au facut credite in franci elvetieni, cele mai multe astfel de contracte fiind semnate in anii 2007 si 2008. De atunci, insa, francul elvetian s-a apreciat cu peste 80% fata de zlotul polonez.

 

Ce spune Presedintele Poloniei, Andrzej Duda, despre conversia creditelor

Presedintele Poloniei a declarat pentru Reuters ca rezolvarea problemei creditelor ipotecare in franci elvetieni “nu ar trebui sa fie problema contribuabililor polonezi”.

“Desigur, statul poate sprijini acest proces, de exemplu prin activitatea legislativa, dar responsabilitatea revine bancilor, au fost cei care au beneficiat de pe urma acestor credite”, a spus presedintele Andrzej Duda intr-un interviu.

“Sa ne amintim ca bancile fac profituri uriase in Polonia”, spune el.

“Aceste profituri <calatoresc> in mare parte, intr-un fel sau altul, la societatile-mama, dispar dincolo de frontierele poloneze, si polonezii nu beneficiaza de aceste profituri, si nici economia Poloniei.”

Potrivit presedintelui Duda, creditorii nu au reusit in mare masura sa informeze in mod corespunzator clientii cu privire la riscurile asociate creditelor in franci elvetieni.

“Clientii bancilor nu trebuie sa fie experti in drept bancar, nu trebuie sa fie experti in … lumea finantelor”, a mai spus Duda, citat de CNBC.

Potrivit Reuters, unele estimari arata ca masura adoptata ar costa bancile pana la 64 de miliarde de zloti.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)