Numarul creditelor ipotecare a crescut in ultimul an cu 14%, sustinere venita din partea clientilor dornici de imprumuturi ipotecare. Creditele imobiliare in lei sunt “vedetele” finantarilor bancare datorita celor mai ieftine credite din istoria bancara a Romaniei. Stocul creditelor imobiliare in lei s-a triplat in ultimul an si a ajuns la 10,4 mld. lei.

Numarul creditelor ipotecare a trecut pragul de 308.000, la final de martie 2015. Spre exemplu, in luna decembrie, bancherii au acordat aproximativ 7.000 de credite imobiliare noi. Iar trendul este in crestere

2015 va fi primul an de la declansarea crizei financiare (2008) in care creditarea va creste pentru toate cele trei segmente – credite ipotecare, credite de consum si credite destinate companiilor.

Creditul ipotecar va atinge un maxim istoric in Zona Euro in acest an, afirma analistii pietei financiare. Si acestea sunt si asteptarile bancherilor: cresterea cererii pe masura ce economia va prinde avant.

Cum bancherii ofera, inca, rate scazute ale dobanzilor, este un moment propice pentru a accesa un imprumut.

Creditul ipotecar este estimat sa atinga un maxim istoric, avand la baza cresterile din Germania (4,9%), Olanda (2,5%) si Franta (2%). In 2016, creditul ipotecar rezidential este estimat sa creasca cu 2%.

Momentan, ne bucuram de cele mai scazute dobanzi ipotecare practicate in Romania.

Atat creditele ipotecare in lei standard cat si cele din Programul Prima Casa au dobanzi de sub 5%. Exista si exceptii: creditele de la CEC Bank au cele mai mici dobanzi, sub 4%!

Cele mai bune dobanzi pentru creditele ipotecare le regasim la CEC Bank. Pentru un credit standard in lei, banca ofera clientilor sai o dobanda de 3,93%, iar pentru un imprumut prin Prima Casa dobanda scade pana la 3,37%. La creditele de refinantare garantate, banca practica o dobanda de 4,47%.

La BCR, creditul in lei standard oferit pe 30 de ani are o dobanda fixa in primii 10 ani de 5,95% apoi dobanda coboara de 4, 69%. In varianta oferita prin Programul Guvernamental Prima Casa,  dobanda este de 3,78%.

La Banca Transilvania, dobanda pentru un credit standard este de 4,09%. Daca accesezi un credit Prima Casa, dobanda practicata de banca este de 3,48%.

La Raiffeisen Bank creditul ipotecar “Casa Ta” are o dobanda fixa 5 ani, de 5,25%. Prin Programul Prima Casa, dobanda pentru creditul in lei este de 3,69%.

Nota: aceste dobanzi sunt orientative, apartin bancilor si nu sunt costuri totale ale creditelor ipotecare.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)