Dupa o indelungata perioada de prudenta sau nesiguranta, apetitul populatiei pentru credite incepe sa se zaresca, ca si “luminita de la capatul tunelului”. Bancile sunt, din nou, dispuse sa ofere imprumuturi, atat pentru consum, cat si pentru locuinte. Scaderea dobanzilor la creditele in lei, care se bucura de cea mai mare cerere in acest moment, pare sa fi fost revigorata de decizia BNR de scadere a dobanzii de politica monetara.

Dupa anuntul Bancii Centrale, cateva institutii de credit au si mutat “cursorul dobanzii” in jos. Asa se face ca astazi numaram, la cateva banci, dobanzi in lei cu o singura cifra. Este vorba in special despre credite de consum, care de obicei, aveau dobanzi mai mari. Mai mult, unele banci si-au adaptat ofertele la noua realitate si atrag clientii cu dobanzi fixe pe toata perioada creditarii.

Cel mai recent anunt a venit din partea Volksbank. Astfel, incepand din luna septembrie 2013, Volksbank ofera Creditul cu Economii cu o dobanda de 9,75% pe an, fixa pe toata durata contractului. In plus, Volksbank va rasplati clientii bun-platnici, oferind un bonus lunar de 5% din dobanzile platite la credit, intr-un Cont de Economii deschis la banca.

De asemenea, CEC Bank a lansat o campanie promotionala la creditele de nevoi personale in lei, dobanda promovata fiind de 9,50% pe an, fixa pe intreaga durata de creditare (maximum 5 ani).

Si BCR, prima banca din sistem, a anuntat reduceri la creditele de consum in lei. In cazul imprumuturilor garantate cu ipoteca, reducerea ajunge pana la 3,4 puncte procentuale, noile dobanzi oferite clientilor pornind de la 7% pe an. De asemenea, pentru creditele de nevoi personale fara garantii, reducerea este de pana la un punct procentual, astfel ca noile dobanzi pornesc de la 12%/an.

Totodata, la Bancpost poti accesa un credit cu dobanda sub 10%. Creditul de nevoi personale Nume Prenume cu ipoteca, este promovat cu o dobanda de 8,05% si DAE de 8,49%. Si la Piraeus Bank creditele in lei au o singura cifra. Banca detine creditul de nevoi personale cu garantie reala cu o dobanda de 9,26% si DAE de 9,42%.

Ce banci se apropie de pragul 10%

Nici bancile mai mici, precum Banca Comerciala Carpatica sau OTP Bank, nu stau departe de “trend”, insa nu trec inca de “pragul psihologic” amintit.

OTP Bank isi anunta clientii care opteaza pentru un credit de nevoi personale in lei ca pot beneficia din momentul de fata de solutii multiple de creditare si de dobanzi incepand de la 10.30%, DAE 10,80%.

Si Banca Comerciala Carpatica detine in portofoliu Creditul Prosper (credit de consum cu ipoteca) cu o dobanda efectiva de 10,40%. La Banca Romaneasca poti accesa un credit de nevoi cu ipoteca unde vei avea o dobanda de 9,06% si DAE ce trece la doua cifre: 10,29%.

Gabriela Dinu

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)