Ratele la credite inghit peste o cincime din venitul brut lunar al populatiei, ceea ce face ca romanii sa se numere printre cei mai indatorati europeni, conform datelor BNR. Acest “maxim” se vede in bilanturile bancilor! Creditele neperformante au ajuns la 23,4% in luna august, fata de 20,3% in iunie, potrivit Raportului asupra Stabilitatii Financiare, publicat de Banca Nationala a Romaniei.

Perspectivele privind evolutia ratei de neperformanta arata ca, cel mai probabil, in lipsa unor masuri mai ample din partea bancilor de curatare a bilanturilor, deteriorarea va continua in urmatoarea perioada, dar intr-un ritm mai lent, conform documentului citat.

De aceeasi parere sunt si analistii financiari

„Restantele nu au cum sa se opreasca din crestere si nici neperformantele. Trebuie sa ai crestere economica mai solida sau bancile sa apeleze la restructurari. Pana nu se va intampla una din astea doua sau amandoua, restantele nu vor scadea si e greu de spus unde se vor opri. Ar mai fi varianta cresterii creditarii, dar nu vad aceasta posibilitate. Neperformantele au trecut de punctul critic (dupa calculele mele) de 20%, de la care incep sa afecteze cresterea economica, si estimez ca vor ajunge la 35%“, declara analistul financiar Florin Citu, pentru Capital.ro

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)