Oricâtă educație financiară are un om atât timp cât nu este specialist va lua un credit într-o perioadă de euforie, a declarat luni Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, în cadrul Financial Forum organizat de Profit.ro.

“Oricâtă educație financiară are un om atât timp cât nu este specialist va lua un credit într-o perioadă de euforie în mod cert după principiul “Dacă iau ceilalți iau și eu, acum înseamnă că se întâmplă ceva”. Aici vorbim de două tipuri de limite. Sunt niște limite interioare pe care fiecare cetățean și le stabilește indiferent cât este de educat. Celelalte limite sunt exterioare entității, anume cele puse de reglementatori. Când apare o perioadă de euforie, cum a fost cea dintre 2004 — 2008 în România, niciuna dintre limite nu este științifică. Niciuna dintre limite nu controlează acest proces de euforie în mod științific. Nu avem această cunoaștere”, a afirmat Croitoru.

El a precizat că în cazul unei reglementări mai stricte s-ar putea proceda exact ca în perioada 2004 — 2008.

“Când se va produce procesul euforic în ce limite credeți că va crede fiecare entitate în mod separat, în limitele interioare generate de ei sau în limitele exterioare? Va crede în limitele interioare. Să nu credeți că dacă va fi o reglementare de 10 ori mai strictă când va veni un boom financiar nu se va proceda exact ca în 2004 — 2008 și când va fi panică nu se va întâmpla același lucru ca în perioada care a urmat după 2008”, a mai arătat oficialul BNR.

 

SURSA: Agerpres

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)