Scandal la CSA: dupa declaratii incendiare, grave, la adresa socientatilor de asigurare, Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Constantin Buzoianu, a fost revocat din functie. Acesta sustine ca piata asigurarilor se confrunta cu “probleme grave”, care, in cazul producerii unui cutremur puternic, ar face ca scandalul FNI sa para un mic accident. Mai precis, asiguratorii nu sunt reasigurati iar in cazul unui dezastru, nu ar avea bani pentru plata politelor.

Ce s-a intamplat

“Astazi, in sedinta celor doua comisii de buget-finante ale Parlamentului, am fost invitat sa particip la analizarea unui raport intocmit de Comisia pentru cercetarea abuzurilor, coruptiei si pentru petitii, care nu imi era favorabil. Ordinea de zi a sedintei comisiilor nu a fost publicata din timp, asa cum prevad uzantele. Practic, m-au chemat si am fost executat, respectiv comisiile au hotarat sa inainteze Parlamentului propunerea de revocare din functia de presedinte al Consiliului CSA”, a declarat Constantin Buzoianu.

 

Buzoianu spune ca petitiile au fost inaintate de societatile de asigurare ale caror interese le-a lezat prin masurile adoptate de la preluarea mandatului, in toamna anului 2011.

“Eu, la preluarea mandatului, stiam ca este o situatie dificil de gestionat, dar realitatea a depasit cu mult asteptarile mele. In piata asigurarilor, in ultimii ani, a aparut si s-a dezvoltat un «sistem» de favorizare a unor societati de asigurare care nu respecta regulile de baza din domeniu, practica tarife RCA nesustenabile, nu achita daunele catre pagubiti, respectiv catre unitatile de reparatii auto, si impotriva carora nu au fost luate la timp masurile necesare, in primul rand datorita favoritismului practicat fata de acestea, de traficul de influenta si nu numai”, spune Buzoianu.

Un alt domeniu care a evoluat intr-o maniera asemnatoare il reprezinta activitatea de subscriere pe segmentul politelor obligatorii pentru locuinte.

“Societatea care emite aceste polite, Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), creata urmare aplicarii Legii 260/2008, care din pacate a fost modificata in 2010, a fost concurata in mod incorect in primul rand de proprii actionari, care au vandut polite cu aceeasi denumire la tarife asemanatoare celor obligatorii si cu clauze aparent favorabile asiguratilor, contracte care insa nu asigura o acoperire corespunzatoare a intereselor asiguratilor. In plus, si cel mai grav aspect, portofoliul de polite facultative pentru locuinte emise de acesti asiguratori nu este acoperit prin reasigurare la nivelul riscurilor asumate”, a afirmat seful CSA.

El a apreciat ca fosta conducere a CSA nu a intervenit la timp si nu a luat masurile care s-ar fi impus tot din cauza «sistemului» prezentat anterior.

“De la preluarea mandatului, reprezentantii societatilor favorizate au incercat insistent atat direct, cat si prin diverse alte modalitati, continuarea aceluiasi mod de lucru atat cu mine, cat si cu alti membri ai Consiliului CSA. Pentru realizarea acestei actiuni, mai intai s-a incercat metoda convingerii, apoi a constrangerii prin santaj si in final prin amenintarea ca daca voi continua, o sa fiu zburat din functie in 5 minute cu scaun cu tot”, a continuat Buzoianu.

Dupa etapa amenintarilor, spune Buzoianu, a avut loc o intalnire a reprezentantilor societatilor favorizate de sistem, “la o cafea”, in care s-a pus la punct scenariul si regia indepartarii sale din functie.

“Pentru ca nu s-a gasit o formula legala de punere in practica a acestui scenariu s-a trecut la etapa inscenarii, respectiv petitii catre una din comisiile Parlamentului (Comisia pentru cercetarea abuzurilor, coruptiei si pentru petitii – n.r.). Documentul intocmit de aceasta comisie a fost analizat intr-o sedinta a comisiilor reunite de buget-finante ale Parlamentului. In urma acestei analize, membrii celor doua comisii au decis sa propuna Parlamentului revocarea mea din functia de presedinte al Consiliului CSA”, a spus seful autoritatii de reglementare.

El a mai spus ca industria asigurarilor se confrunta cu “probleme grave”, pe care a incercat sa le rezolve, dar initiativele CSA au deranjat foarte mult anumite societati de asigurare.

“Chiar daca eu plec, problemele raman. In acest context, fereasca Dumnezeu de producerea unui cutremur de magnitudine ridicata. O astfel de situatie va face scandalul FNI sa para un mic accident. O alta problema a industriei asigurarilor o reprezinta amendamentele la Legea 260/2008, care au fost adoptate recent de catre una din comisiile Parlamentului, care sunt anticoncurentiale. In plus, reasigurarea este o alta problema grava a industriei, de fapt lipsa acesteia”, a aratat Buzoianu.

In 2011, piata asigurarilor generale si de viata a scazut cu 4,3%, la 7,95 miliarde de lei, rezultat influentat de reducerea veniturilor din polite generale cu 6,5%, la 6,21 miliarde de lei, in timp ce veniturile din asigurari de viata au urcat cu 4,6%, la 1,74 miliarde de lei.

De asemenea, industria de profil a incheiat anul 2011 cu o pierdere de 325,86 milioane de lei, de aproape 8 ori mai mare fata de cea inregistrata in anul precedent. In 2010, pierderile pietei au fost de 41,37 milioane de lei, fata de rezultatul negativ de 103,3 milioane de lei din 2009 si de 582,5 milioane de lei din 2008.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)