Romani au cel putin un card bancar in momentul de fata, iar raportarile companiilor specializate arata ca tranzactiile online cardul cresc in fiecare an. Peste 1,5 milioane de romani au efectuat circa 6 milioane de tranzactii online cu cardul, anul trecut.

Pentru a-si proteja cardul, primul si cel mai important lucru pe care posesorii de carduri trebuie sa il faca inainte de orice tranzactie pe Internet este sa isi inregistreze cardul in sistemul 3D Secure. De asemenea, trebuie sa verifice daca si site-ul comerciantului este securizat, adica sa faca cumparaturi numai de pe site-urile care afisează logo-urile Verified by Visa sau Mastercard SecureCode.

Dar ce este 3D Secure?
3D-Secure este un sistem antifrauda dezvoltat de Visa si MasterCard. Folosirea acestui sistem permite cresterea securitatii tranzactiilor online, prin solicitarea unei parole la fiecare plata online. in caz de pierdere sau furt, cardul inrolat la 3D Secure, nu poate fi folosit de terte persoane pentru cumparaturi online. Se elimina astfel riscul fraudei prin copierea informatiilor de plata sau prin generarea aleatoare de numere de carduri si utilizarea lor ulterioara pe Internet. Prin folosirea acestui sistem de tranzactionare se asteapta o reducere a disputelor din fraudele rezultate din tranzactiile on-line cu cel putin 80%.

Pentru posesorii de carduri Visa si MasterCard/Maestro, Romcard (procesatorul tuturor cardurilor din Romania) a lansat un serviciu de protectie a cardurilor de fraude bancare pe internet. Procesul de autentificare nu necesita instalarea vreunei aplicatii speciale pe computerul clientului si nici nu ingreuneaza navigarea pe Internet si determina cresterea increderii in aceasta modalitate de a cumpara bunuri/servicii.
Cei care au carduri la bancile partenere ale programului isi pot inrola cardul in sistemul 3D Secure prin accesarea unui link de pe site-urile bancilor. Ti se cer cateva informatii referitoare la cardul tau, dupa care trebuie sa introduci cateva informatii care vor fi personalizate, dar si o parola pe care o vei seta personal. De fiecare data apoi, cand faci o tranzactie pe internet, iti va aparea o fereastra cu informatiile introduse de tine. Practic, cei familiarizati cu cumparaturile pe net, vor vedea ca, dupa ce si-au activat cardul in sistemul 3D Secure, cand fac o tranzactie online, fereastra noua care apare pe ecran pana la finalizarea tranzactiei de plata cu cardul le va cere sa introduca parola setata initial. In lipsa acelei parole, nimeni nu poate folosi cardul bancar pentru plati pe internet, astfel incat este eliminat riscul ca cineva sa iti fure cardul si sa il foloseasca pentru scopuri personale.

Serviciul este disponibil la banci precum: Banca Transilvania, ING Bank, Raiffeisen, Unicredit Tiriac Bank, BRD, Alpha Bank, Romexterra, CEC, ATE Bank, RIB, BCR…

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)