Banca Națională a României a comunicat pentru astăzi un curs valutar de 4,9475 lei/euro, un nou maxim istoric.

Un efect prea puțin analizat al crizei politice de la București este vizibil în cursurile valutare afișate de instituțiile de credit la ghișeele proprii. Multe bănci promovează în aceste zile la casele de schimb valutar cotații care plasează euro la peste 5 lei. În aceste condiții, se poate spune oficial că românii care au credite în euro își plătesc deja ratele la o paritate care sare de 5 lei, chiar dacă la Banca Națională a României cursul valutar al zilei de astăzi (6 septembrie 2021) este de 4,9475 lei/1 euro (un nou maxim istoric!), consemând o creștere de 0,12% față de ziua de vineri.

Publicația BankingNews analizează zilnic la secțiunea ”Cel mai bun curs valutar” cotațiile cursului de schimb valutar disponibile la principalele instituții de credit de pe piața locală. Materialul, disponibil AICI, oferă o imagine de ansamblu asupra pieței valutare și ajută la identificarea celui mai bun curs valutar leu/euro și/sau leu/dolar. Din cele 16 bănci care fac obiectul studiului, 8 instituții vând deja euro cu peste 5 lei.

Nu întotdeauna banca la care ai creditul în valută deține și cel mai bun curs valutar. Tocmai de aceea, este indicat ca în ziua în care efectuezi plata ratei în euro să analizezi cotațiile tuturor bancilor pentru a identifica cel mai bun curs valutar din ziua respectivă. Interesant este faptul că diferențele de curs afișate de băncile autohtone ajung chiar și la 5 bani, sumă care la prima vedere ar putea fi considerată insignifiantă, însă în cazul unor tranzacții de sute de euro, economia realizată de persoana care alege cel mai bun curs valutar poate ajunge și la câteva zeci de lei.

BRD (5,0210 lei/euro) și UniCredit Bank (5,0200 lei/euro) au în prezent cele mai mari cotații la vânzarea euro, în timp ce cel mai ieftin euro îl poți cumpăra de la Idea::Bank, instituție de credit ce practică un curs de 4,9660 lei pentru un euro. Cotațiile oferite de TBI Bank – 4,9780 lei, CEC Bank – 4,9800 lei și Alpha Bank – 4,9870 lei pentru un euro sunt următoarele cursuri avantajoase din piață.

Analiza celui mai bun curs valutar de-a lungul ultimelor 30 de zile relevă faptul că TBI Bank, Idea::Bank, Alpha Bank și CEC Bank sunt instituțiile de credit care apar aproape zilnic în topul celor mai bune cotații, fie că vorbim de vânzarea sau cumpărarea valutei vizate (euro sau dolari).

În general, oarecum previzibil, băncile mai mici sunt cele care oferă cele mai bune cursuri valutare, în ideea de a atrage în agențiile proprii clienți care pot lua cunoștință și despre alte produse și servicii. Din păcate, aceste instituții de credit nu dispun însă de o rețea teritorială vastă, ceea ce poate fi un impediment dacă sucursala nu se află în proximitate. Dintre băncile care au o acoperire teritorială solidă, Alpha Bank și CEC Bank se numără mai mereu printre instituțiile de credit cu cele mai bune cursuri valutare.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)