Cursul anuntat azi de BNR este mai mic decat cel de acum un an, deci vom asista cel mai probabil la o mica ieftinire a carburantilor, tigarilor si bauturilor alcoolice in anul viitor. BNR a afisat azi un curs de referinta de 4,4604, aproape identic cu cel din sedinta de tranzactionare precedenta. Pentru acest an, romanii platesc accizele la un curs de 4,5223 lei/euro, cu 1% mai mare decat cel platit in 2012.

Cursul la care vor fi platite accizele pentru anul viitor este cel care va fi publicat maine in Jurnalul Oficial al Comisiei Europene (prima zi lucratoare din ultimul trimestru al anului). Acesta este, evident, legat de cotatia pe care a stabilit-o azi Banca Nationala a Romaniei.

In functie de cursul leu/euro pe care il va anunta Banca Centrala Europeana se vor calcula accizele pentru anul viitor la pentru alcool, tutun, produse energetice (benzina, motorina, gaze naturale) si cafea si pentru taxa auto.

In cazul in care cursul care va fi anuntat maine de catre Banca Centrala Europeana nu va varia semnificativ, accizele pentru tot anul viitor vot fi platite la o referinta cu 1,3% mai mica decat cea de anul precedent, ceea ce inseamna o mica ieftinire a produselor purtatoare de acciza.

Este o premiera in ultimii ani, consumatorii fiind obisnuiti cu o depreciere a leului, care a condus la o crestere a preturilor produselor accizate in anul urmator.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)