Analistii financiar-bancari din Romania estimeaza ca in urmatoarele sase luni cursul de referinta va oscila intre 4,40 lei/euro si 4,70 lei/euro, iar la finalul perioadei cotatia se va plasa la 4,49 lei/euro. ursul a urcat accelerat in ultima saptamana, odata cu intensificarea aversiunii la risc a investitorilor pe fondul tensiunilor politice dintre USL si PDL, care au culminat cu propunerea de suspendare a presedintelui Traian Basescu.

Astfel, cursul de referinta a atins trei maxime istorice in ultimele trei zile si a ajuns la 4,5142 lei/euro. Pe piata interbancara, cotatiile au urcat mai accelerat si au ajuns vineri la un record istoric de 4,5380 lei/euro, in asteptarea votului din Parlament pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu.

Analistii estimeaza, totodata, ca rata anuala a inflatiei s-ar putea situa la 2,1% in luna iunie. Estimarile lor variaza intre 1,7% si 2,4%, conform raspunsurilor la un sondaj realizat in randul membrilor Asociatiei Analistilor Financiar – Bancari din Romania (AAFBR).

“Pentru luna decembrie 2012, estimarea membrilor AAFBR care au raspuns la sondaj plaseaza rata anuala a inflatiei la 3,7%. Aceasta valoare este in crestere cu 0,2 puncte procentuale fata de cea prognozata in cadrul sondajului anterior. Rata anuala a inflatiei din decembrie 2013 s-ar putea situa la 3,5%, nivel neschimbat fata de sondajul anterior” , se arata intr-un comunicat al asociatiei.

Banca Nationala a Romaniei prognozeaza pentru acest an o rata a inflatiei de 3,2% si de 3% pentru anul viitor. Tinta de inflatie pentru acest an este de 3%, cu interval de variatie de plus/minus un punct procentual, iar pentru anul viitor de 2,5%.

Pe de alta parte, analistii estimeaza o paritate de 1,25 dolari/euro la finalul unui orizont de sase luni, in timp ce petrolul Brent s-ar putea situa la 109 dolari pe baril.

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale peste 80 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)