La final de an, îți aducem vești proaste, așa cum au fost mai toate veștile economice și semnalele trase de economiști pe tot parcusul anului, cand Romania s-a ocupat de  o “involuţie” fiscală. Anul 2017 va rămâne în istorie şi pentru recordurile sau surprizele din economie, dar mai ales pentru că s-au introdus peste 261 de modificări în regulile „jocului”, ceea ce înseamnă, în medie, cel puţin o schimbare legislativ-fiscală pe ziua lucrătoare.

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a urcat ucat foarte uşor în noiembrie, cu 0,7 puncte, după cinci luni consecutive de scădere, ajungând la valoarea de 44,1 puncte, analiştii financiari anticipând o depreciere a leului în următoarele luni.

Pe scurt, leul se va deprecia în următoarele 12 luni, iar dobânzile își vor continuă creșterea, cred analiștii financiari. Ei se așteaptă ca peste 6 luni cursul monedei euro să urce la aproape 4 lei și 69 de bani, iar în noiembrie 2018 să depășească 4 lei și 73 de bani.

Pentru că și inflația va depăși 3%, analiștii prevăd și o creștere a dobânzii ROBOR la 3 luni, folosită de majoritatea băncilor. Ea poate ajunge la 3,25% pe an, de la 2,1% cât este în prezent.

Cum explică experţii economici

Peste 90% dintre participanţi, anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,6891 (în creştere cu 470 pips faţă de valoarea înregistrată în exerciţiul anterior), în timp ce pentru orizontul de 12 luni valorea medie a cursului anticipat este de 4,7329 (valoare în creştere cu 512 pips faţă de cea înregistrată în luna anterioară).

Rată anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (decembrie 2018/decembrie 2017) a înregistrat o valoare medie de 3,38% (valoare mai mare cu 0,62 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în exerciţiul anterior). De asemenea, toţi participanţii anticipează o majorare a ratei inflaţiei în următoarele 12 luni.

Sunt de remarcat (consistente cu anticipaţiile de majorare a ratei inflaţiei) anticipaţiile de majoare a ratelor de dobânda la leu atât pentru scadenţele pe termen scurt (3 luni) cât şi pentru cele pe termen mediu (5 ani), 100%, şi respectiv 98% dintre participanţii la sondaj anticipând această evoluţie. Astfel rată medie a ROBOR cu scadenţă de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,25% (valoare în creştere cu 0,62 puncte procentuale faţă de valoarea înregistrată în exerciţiul anterior), iar yield-ul la obligaţiunile suverane denominate în lei cu scadenţă de 5 ani este de 4,74% (valoare în creştere cu 0,70 puncte procentuale faţă de exerciţiul anterior).

 

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică, lansat de către CFA România în luna mai 2011 reprezentă un indicator care cuantifică anticipaţiile analiştilor finaniari cu privire la activitatea economică în România pentru un an.

Indicatorul de încredere macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la condiţiile curente – referitoare la mediul de afaceri şi piaţă muncii, precum şi anticipaţiile, pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piaţă muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.

În 2017 firmele au reuşit să se adapteze, dar efectele se vor vedea în 2018, cand nu se vor mai putea “replia”

REMEMBER 2017: după doi ani de linişte, cursul euro creşte alarmant: în data de 11 ianuarie 2017, cursul BNR indica “doar” – 4, 4949 lei. Azi, cursul de schimb este 4, 6515.

Inflaţia creşte peste aşteptări – în luna ianuarie 2017 a fost de 0,1%. În prezent, inflaţia este de 3,23%.

ROBOR la 3 luni (cel mai utilizat indice) se situa în data de 3 ianuarie 2017, la 0,87%. Astăzi, Robor la 3 luni se situează la 2,10%, dupa ce în 12 decembrie a atins si 2,15%, maximul ultimilor 3 ani.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)