BNR a cotat euro la 4,47 lei. Moneda nationala a continuata sa se deprecieze, astfel ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de referinta de 4,4763 lei/euro, un nou maxim incepand cu 19 decembrie. Rata de schimb este cu 4,72 bani peste cea de miercuri, de 4,4291 lei/euro. Un curs superior celui de joi, de 4,4778 lei/euro, a fost publicat de banca centrala la 19 decembrie.

Ilie Serbanescu a declarat la TV ca “nu mai sunt bani de a sustine acest curs nesustenabil”.

 

In raport cu dolarul american, cursul de referinta a urcat la 3,4113 lei/dolar, cel mai inalt nivel incepand din 4 aprilie.

In acelasi timp, cursul de referinta pentru francul elvetian a crescut la 3,6241 lei/franc, atingand maximul incepand cu 8 aprilie. Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

La deschidere euro a fost cotat la 4,4580 – 4,4600 lei, respectiv cu 2,7 – 2,8 bani peste cotatiile de la inchiderea sedintei precedente, de 4,4300 – 4,4330 lei/euro.

La scurt timp dupa ora 10:00, euro a fost cotat de banci la 4,4880 – 4,4900 lei, respectiv cu 5,7 – 5,8 bani peste inchiderea de miercuri.

Deprecierea din ultimele sase sedinte este de 3,7%, unii dealeri considerand ca evolutia a fost generata de acoperirea pozitiilor de pe titluri de catre straini, cat si prin cumparari comerciale.

“Dat fiind ritmul accelerat al deprecierii, credem ca a crescut probabilitatea unor interventii ale bancii centrale in favoarea leului la aceste niveluri. Temerile legate de actiuni ale bancii centrale in piata valutara ar putea limita deprecierea leului astazi (joi, n.r), in vreme ce credem ca datele cheie legate de piata fortei de munca din SUA de maine (vineri. n.r) pot sa ofere posibilitatea unei corectiia deprecierii recente”, se arata intr-un raport ING Bank emis joi dimineata.

Spre jumatatea zilei, cotatiile au revenit sub 4,48 lei/euro.

 

 

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)