Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României (BNR), a menţionat, marţi, la o emisiune TV, că sunt câteva motive din cauza cărora audierea Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, s-ar putea să nu aibă loc săptămâna viitoare.

„Haideţi să vedem invitaţia. Săptămâna viitoare se întâmplă câteva lucruri importante. Poate că nu săptămâna viitoare trebuie să aibă loc această discuţie. Nu vreau să împing lucrurile, trebuie să vedem, Consiliul de Administraţie decide, nu eu”, a precizat Dan Suciu, marţi, în cadrul unei emisiuni la Realitatea TV.

Astfel, purtătorul de cuvânt al Băncii centrale a reamintit că, luni, este programată şedinţa Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială (CNSM).

„Spunea şi domnul Tăriceanu că este obligatoriu un dialog Guvern – Banca Naţională. Da, va avea loc acest dialog în cadrul acestui Comitet. Este Comitetul care cuprinde în structura sa instituţională trei reprezentanţi ai Ministerului de Finanţe, trei reprezentanţi ai Băncii Naţionale şi trei ai ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară – n.red.). Vom discuta şi problemele legate de Ordonanţa 114 şi toate implicaţiile pe care le are această ordonanţă. Mi-e greu să anticipiez cum va avea loc discuţia, dar acesta este cadrul instituţional al discuţiei, în care am fi vrut să aibă loc această discuţie, inclusiv din decembrie. N-a avut loc, deşi pe 17 decembrie, a avut loc acest Comitet, nu ni s-a spus nimic de această ordonanţă, apropo de comportamentul loial pe care ni-l solicită Ministerul de Finanţe, şi pe 18 decembrie s-a anunţat această ordonanţă. Apropo de comunicare şi comportament loial. Sigur că suntem dispuşi, obligaţi, nu dispuşi în Comitetul de Supraveghere Macroprudenţială”, a explicat Suciu.

Reprezentantul BNR a mai susţinut că un alt motiv pentru care nu poate avea loc această audiere este acela că săptămâna viitoare are loc şi şedinţa de politică monetară şi prezentarea raportului asupra inflaţiei.

„Sunt câteva evenimente în calendarul băncii, care sunt deja prinse, aşa că, printre ele, probabil, vom găsi şi timpul necesar, dacă Parlamentul, comisiile acestea consideră să avem o discuţie aplicată şi nu una inventată”, a subliniat Suciu.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)