Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare, Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, precum şi Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi s-au reunit marţi în ședință comună și au avizat cele trei proiecte de lege propuse de senatorul Daniel Zamfir.

Au trecut de comisiile de specialitate atât legea care elimină caracterul de titlu executoriu al contractelor de credit încheiate între persoanele fizice consumatori și bănci, inclusiv pentru contractele de leasing, legea care limitează suma pe care societățile de recuperare a creditelor o pot solicita debitorilor, precum și cea care plafonează dobânda legală remuneratorie și penalizatoare.

Pentru adoptarea acestor proiecte de către Parlament, mai este nevoie de votul Camerei, care este programat mâine în plen, potrivit senatorului Daniel Zamfir.

Datornicii își vor putea vinde bunurile achiziționate în leasing, chiar dacă nu sunt proprietari

Prin noua propunere legislativă este eliminat titlul executoriu, deci băncile vor trebui să cheme clientul în instanță. Dacă legea se păstrează în actuala formă, penalitățile și alte obligații de plată nu vor putea depăși 50% din suma restantă la rezilierea unui contract de credit, iar consumatorii datornici vor putea vinde bunul luat în leasing deși nu sunt proprietari.

Proiectul de lege prevede răscumpararea cu cel mult dublul creanței cesionate.

Comisiile reunite au dat un raport favorabil și pentru proiectul de lege care modifică Legea privind contractele de credit pentru consumatori în ceea ce priveşte recuperarea bunurilor.

 „Cesionarul nu va putea pretinde de la debitorul care are calitatea de consumator mai mult decât dublul sumei plătite de acesta pentru a plăti creanţa de la cedent. Dispoziţiile se aplică indiferent de instrumentul juridic utilizat pentru transferul creanţei, inclusiv în cazurile cesiunii de contract, al cesiunii de portofoliu de creanţă şi al subrogaţiei”, prevede proiectul de Lege pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 5/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

Plafonarea dobânzilor a născut mari teme de dezbatere și a fost comandat chiar la studiu de impact, efectuat de bănci. Concluziile, desigur, nu au fost nici măcar analizate, din motive de credibilitate. Conform studiului, dacă proiectele vor fi adoptate, băncile vor mări costurile și vor restrânge oferta de credite, iar decizia va afecta creditarea și economia.

“O inițiativă legislativă similară plafonării dobânzilor este cea din perioada ceaușistă, când s-a decis limitarea prețurilor la legume, efectul fiind „golirea piețelor”, spunea în primăvară Florin Dănescu, președinte executiv al ARB.

„Noi prezentăm impactul economic al acestor prevederi. Practic, ne dorim să discutăm economic și profesionist, pentru că doar astfel putem să preîntâmpinăm efecte pe care nu le putem prevedea. La prima vedere, prevederile par că vor ieftini creditele, dar la o doua vedere trebuie văzut cine va mai avea acces la credite”, a mai spus Dănescu.
Citește și opinia pertinentă și independentă despre plafonarea dobânzilor 

 

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)