Dezvaluirea situatiei de datornic este rusinoasa, arata rezultatele unui studiu realizat in aceasta toamna de Grupul KRUK, in toate cele 4 tari in care isi desfasoara activitatea. Numai 50% dintre polonezii cu datorii si 66% dintre romani isi informeaza sotia sau sotul despre aceasta situatie. Daca relatia lor nu este oficializata si persoanele traiesc in concubinaj, proportia celor care spun acasa ce se intampla cu ei este si mai scazuta (11% in Polonia si Romania, respectiv 26% in Cehia si Slovacia).

Colegii de munca se numara printre cei la urechile carora o asemenea informatie nu trebuie sa ajunga: numai 1% dintre romani si pana la 7% dintre cehi le-ar spune colegilor ca sunt datornici.

O treime din populatia Poloniei, Romaniei si Slovaciei intampina dificultati financiare, din cand in cand. Acelasi lucru se intampla cu fiecare al cincilea respondent din Cehia, mai arata studiul.

„Studiul confirma, inca o data, ca problema datoriilor este una vitala, cu care se confrunta multe persoane. in Polonia, aproape o treime din respondenti au spus ca au astfel de probleme si nu au putut sa isi rezolve toate datoriile curente.

In Romania problema este si mai mare: 32% din respondenti recunosc ca au probleme cu plata datoriilor si ca nu este prima oara ca sunt in aceasta situatie. De asemenea, in Cehia si Slovacia ponderile sunt apropiate, intre 22% si 33%. Este o problema majora, pentru ca nu vorbim de procente cu o singura cifra, ci de peste 20% sau peste 30%”, explica Iwona Słomska, membru al Consiliului de Administratie al KRUK S.A.

Daca ar cere ajutor pentru problemele lor financiare, majoritatea slovacilor (79%) si a cehilor (82%) ar apela la sprijinul financiar al familiei. Numai 55% dintre polonezi si 25% dintre romani au aceeasi parere. intr-o proportie foarte mare (39%), respondentii romani s-ar adresa angajatorului pentru a-i cere ajutor financiar.

Inititiva Grupului KRUK, Ziua fara datorii sarbatorita pe data de 17 Noiembrie in Polonia, Romania, Republica Ceha (unde se serbeaza pe 14 noiembrie) si Slovacia este cea mai buna ocazie pentru a trece in revista situatia noastra financiara si a face primii pasi spre rezolvarea problemei datoriilor. Este bine sa ne reamintim chiar si de cele mai mici sume pe care le datoram prietenilor, familiei sau colegilor si sa le inapoiem. In acelasi timp, trebuie sa ne amintim ca poate cineva ne datoreaza o suma de bani si ar trebui sa ne-o dea inapoi. Aceasta zi este un moment simbolic cand avem ocazia sa ne onoram toate promisiunile si obligatiile financiare pe care le avem.

30% dintre romanii cu datorii se ascund de prieteni si vecini

51% dintre romani sunt refractari la ideea de a-si impartasi problemele financiare cu partenerul sau cu copiii adulti, deoarece se tem ca aceasta problema ar putea afecta atmosfera din familie. 41% considera ca isi protejeaza familia daca nu discuta despre aceste probleme, iar 2 din 10 respondenti sunt prea mandri sa impartaseasca situatia sau au un sentiment de rusine generat de aceasta. Pierderea increderii si a respectului familiei este, de asemenea, o ingrijorare exprimata de persoanele indatorate.

30% din cei chestionati sustin ca prietenii si, intr-o proportie similara, vecinii nu trebuie sa stie ca ei trec prin dificultati financiare.
in acelasi timp, 54% dintre respondenti le-ar impartasi copiilor problemele financiare cu care se confrunta familia, in principal pentru ca au convingerea ca aceasta este o metoda buna de a-i invata ce inseamna responsabilitatea financiara, dar si pentru ca este cea mai buna cale de a-i face constienti ca nu isi pot permite anumite lucruri.

„Putem observa ca respondentilor care si-au declarat disponibilitatea de a discuta problemele financiare cu copiii le este mai usor sa le refuze acestora anumite placeri cand se confrunta cu probleme financiare, in timp ce mai mult de jumatate dintre cei care nu vor sa impartaseasca aceste probleme cu copiii nici nu le pot refuza acestora cerintele”, arata Roxana Nicoara, Research Manager, TNS CSOP.

Studiul comandat de KRUK, intitulat „Impactul problemelor financiare asupra familiei si universului emotional”, a fost realizat prin metoda CATI (interviu telefonic asistat de computer) in lunile septembrie – octombrie 2014, pe un esantion reprezentativ de 1.014 cehi, 1.000 de slovaci, 807 romani si 1.000 de polonezi.

KRUK: Cea mai mare creanta a unei persoane fizice administrata este de peste 2,2 milioane lei

„In primele noua luni ale anului 2014 KRUK Romania a administrat un numar de aprox. 822.000 de creante cu o valoare nominala totala de 6,9 miliarde de lei. Marea majoritate a acestora, 96% apartin celor mai importanti clienti ai nostri, persoanele cu datorii, carora le oferim solutia de plata a datoriilor in rate convenabile”, a spus Tomasz Ignaczak, Directorul General al KRUK Romania.

Cele mai multe cazuri administrate de KRUK Romania apartin persoanelor fizice din regiunea Muntenia (284.070 de creante, 36% din total), in timp ce Dobrogea este regiunea cu cel mai mic numar de creante (37.155, 5% din total).

Valoarea medie a creantelor persoanelor fizice administrate de KRUK Romania in primele noua luni ale anului 2014 este de 7.710 de lei. Cea mai mare valoare medie a creantelor se inregistreaza in Dobrogea (10.590 de lei), iar cea mai mica valoare medie in Oltenia (6.001 de lei).

Cea mai mare creanta a unei persoane fizice administrata de KRUK Romania este de peste 2,2 milioane de lei si apartine unei persoane din Muntenia.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)