Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut marţi la 2,22%, cel mai mare din octombrie 2014 până în prezent, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Indicele la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, a rămas la valoare de 2,35%.

În schimb, indicele ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a crescut la 2,37%, de la 2,36%, valoarea înregistrată luni.

Potrivit datelor BNR, ROBOR la trei luni era cotat, la începutul acestui an, la 0,87%.

Asistăm la o reaşezare a dobânzilor. ROBOR, frate cu inflaţia

Economiştii recunosc că această creştere a dobânzii interbancare este una nomală, ea vine firesc pe fondul dobânzilor foarte mici înregistrate până în prezent. Exista un cumul de factori care duc indicele Robor spre cote atinse şi acum trei ani.

Ascensiunea rapidă a Robor este pusă de analişti pe seama anticipaţiilor inflaţioniste şi de înăsprire a politicii monetare a BNR.

Factorii care au determinat creşterea dobânzilor au fost intervenţiile în economie ale guvernului prin decizii populiste, nesustenabile economic: majorarea salariilor a dus la o presiune pe preţuri, de aici inflaţia.

O altă măsura blamată de analiştii economci, măsura de introducere a accizei pe carburant a dus la creşterea preţurilor, deci la inflaţie.

O altă decizie proastă a fost retragerea profitului companiilor de stat prin plata dividendelor. Aceasta a dus la retrageri masive a banilor din piaţă. “Lipsa lichiditătilor a dus la bani mai scumpi” explică analiştii financiari.

ROBOR este o medie a dobanzilor la care se împrumută băncile între ele. Această medie este făcuta şi prezentată de Banca Naţionlă a Romaniei.

La ce să ne aşteptăm în 2018-2019? Inflaţia va atinge cota de 4%, la fel şi ROBOR

Analiştii spun că evoluţia va fi una “brutală” şi anul viitor, astfel că până la finalul anului 2018, indicele ar urma să se dubleze!

Previziunile analiştilor bancari vorbesc despre valori care ar putea depăşi 4%. În aceste condiţii, BNR recomandă băncilor să intensifice testele de stres prin care oamenii sunt avertizaţi cu cât le creşte rata în cazul celor mai negre scenarii.

“Ne așteptăm ca în trimestrul I, statistic, să avem un vârf de inflație. Din ce cauză? Pentru că anul trecut, prin introducerea TVA-ului, inflația a fost foarte scăzută și atunci inflația pe un an de zile, ianuarie 2018 raportat la ianuarie 2017 arată o creștere, chiar dacă inflația lunară din ianuarie anul viitor nu va fi mare. La fel și în februarie, la fel și în martie. Deci noi ne așteptăm la un asemenea puseu al inflației. Știm însă că el va fi depășit”, declara în octombrie Mugur Isărescu.

“Inflaţia va creşte destul de repede. La sfârşitul anului estimăm că va atinge 2,4%, iar la jumatatea lui 2018 peste 4%. Tendinţa era foarte clară de creştere a ROBOR”, declara şi Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank,

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)