Bancile au redus, in iunie, dobanzile la depozite, atat in lei, cat si in euro, insa le-au crescut pe cele la creditele noi, in lei si euro, in special la finantarile acordate firmelor, reiese din datele publicate de Banca Nationala a Romaniei. Astfel, dobanzile la depozitele in moneda nationala, aflate in sold, au scazut la o medie de 1,86% pe an in iunie, de la 1,98% pe an luna anterioara si de la 2,94% pe an in iulie 2014. Pentru populatie, bancile au acordat dobanzi de 2,11% pe an, in scadere de la 2,25% pe an in mai si de la 3,24% pe an in iulie 2014. Dobanzi ceva mai ridicate, de 2,27% pe an, au primit persoanele fizice, care au constituit depozite pe perioade mai mari de doi ani, dar si acestea sunt in scadere cu aproape un punct procentual fata de anul trecut, potrivit Agerpres.

Pentru depozitele noi in moneda nationala, bancile au acordat in iunie, in medie, dobanzi de 1,19% pe an pentru populatie, in scadere cu peste un punct procentual fata de anul anterior, iar pentru firme de 0,79% pe an, in coborare fata de luna mai, cand media a fost de 0,91%, si fata de anul anterior, de la 1,81% pe an.

La depozitele in euro aflate in sold, dobanzile au ajuns la o medie de 1,18% pe an, pentru populatie, si de 0,72% pe an pentru firme. Dobanzi ceva mai ridicate au primit persoanele fizice pentru depozitele constituite pe perioade mai mari de doi ani, de 1,75% pe an, dar si acestea sunt in scadere, de la 2,28% pe an, asa cum erau cu un an in urma.

Depozitele noi in euro ale populatiei au fost bonificate cu dobanzi de doar 0,94% pe an, in iunie, in scadere de la 1,12% pe an in mai si de la 1,78% pe an in iulie 2014. Pentru economiile noi in euro constituite pe perioade cuprinse intre un an si doi ani, bancile au acordat populatiei dobanzi de 1,39% pe an, in scadere de la 1,54% pe an cu o luna in urma si de la 2,27% pe an in 2014.

Pentru firme, dobanzile la economiile in euro au scazut usor, la 0,42% pe an, de la 0,44% pe an in mai.

In privinta creditelor in lei aflate in sold, bancile au perceput dobanzi mai reduse, atat pentru populatie, cat si pentru firme. Astfel, pentru imprumuturile in lei acordate populatiei, bancile au fixat dobanzi de 8,22% pe an in iunie, in scadere de la 8,44% pe an in mai si de la 10,13% pe an in iulie 2014. Dobanda pentru creditele in lei pentru locuinte, acordate pe perioade mai mari de cinci ani, a ajuns, in medie, la 4,04% pe an, de la 4,09% pe an cu o luna in urma si de la 5,18% pe an in iulie 2014. In schimb, la creditele de consum in lei, aflate in sold, dobanzile raman ridicate, in special la cele acordate pe o perioada cuprinsa intre 1 – 5 ani, respectiv 11,04% pe an, in scadere cu aproape un punct procentual in ultimul an.

Pentru firme, dobanzile la lei au scazut usor, de la 5,5% pe an, in mai, la 5,3% pe an, in iunie. Comparativ cu anul anterior, dobanzile sunt mai mici, in acest caz, cu aproape 1,5 puncte procentuale.

La creditele in euro aflate in sold, dobanzile au scazut, insa, nesemnificativ, atat pentru populatie, cat si pentru firme, la o medie de 5,08% pe an, respectiv 4,5% pe an.

Este de remarcat faptul ca dobanzile la imprumuturile de consum in euro acordate populatiei pe perioade mai mici de 1 an au crescut cu aproape trei puncte procentuale de la o luna la alta, de la 8,05% pe an in mai la 10,92% pe an in iunie.

Bancile au crescut dobanzile si pentru imprumuturile in lei nou acordate firmelor, pentru sume de peste un milion de lei, la 4,34% pe an, in iunie, de la 4,08% pe an in mai. Insa, dobanda ramane mai mica pentru acest tip de credite, fata de media din iulie 2014, de 5,19% pe an.

Si creditele noi in euro s-au scumpit in iunie, atat pentru populatie, cat si pentru firme. Dobanzile la finantarile populatiei au ajuns la 5,08% pe an, iar cele acordate firmelor au fost, in medie, de 3,76% pe an.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)