2018 a fost cel mai bun an pentru bănci din istoria recentă a industriei de profil, profitul realizat de întregul sistem bancar depășind 7 miliarde de lei. Externalizarea împrumuturilor cu probleme și creșterea creditării au permis băncilor să obțină câștiguri importante. Totodată, în 2018 s-a consemnat și o schimbare istorică pe piața bancară locală, Banca Transilvania devenind oficial cea mai mare bancă din România după active, preluând astfel fotoliul de lider de la BCR. În continuare vă prezentăm în detaliu parcursul celor mai mari șase bănci (Banca Transilvania, BCR, BRD, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank și ING Bank) de-a lungul perioadei 2014 – 2018.

Banca Transilvania și ING Bank și-au dublat în ultimii 5 ani portofoliile de credite și depozite

Cea mai recentă ediție a Revistei BankingNews a analizat evoluția din ultimii cinci ani a soldurilor de credite și depozite ale celor mai mari șase bănci din România după nivelul activelor (Banca Transilvania, BCR, BRD, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank și ING Bank), construind două grafice și două tabele care oferă o imagine de ansamblu asupra modului în care s-a manifestat, în intervalul 2014 – 2018, competiția acerbă dintre cele mai puternice instituții de credit locale.

Am ales această perioadă de raportare deoarece, după cum se poate observa, structura clasamentelor a suferit modificări importante în acești ultimi cinci ani, materializate cu precădere prin dezvoltarea agresivă a Băncii Transilvania, care a reușit să devanseze BCR și BRD, ajutată de achiziția Volksbank și Bancpost. Practic, Banca Transilvania a realizat o performanță incredibilă, dublându-și, în intervalul menționat, portofoliile de credite și depozite. Același trend l-a urmat și ING Bank, care și-a consolidat poziția în cele două topuri.

2015 și 2018, anii în care se arată roadele pentru Banca Transilvania, în timp ce ING Bank a crescut liniar

Imediat după preluarea Volksbank (2014) și Bancpost (2017), adică în 2015 și 2018, Banca Transilvania a cunoscut cele mai înfloritoare perioade. Bilanțul acestor ani arată că instituția de credit de la Cluj-Napoca a adăugat la sold împrumuturi de câte aproximativ 8 miliarde de lei. În esență, portofoliul de credite a crescut de la 20 miliarde de lei, cât era în 2014, până la 38 miliarde de lei în 2018. Totodată, BT și-a îmbogățit soldul de depozite, de-a lungul intervalului 2014 – 2018, cu peste 35 miliarde de lei. Firesc, creșterile mai agresive au avut loc tot în 2015 și 2018.

Cealaltă instituție care a înregistrat ceva mai mult de dublarea portofoliilor de credite și depozite este ING Bank, care a pornit în 2014 cu un sold de împrumuturi de 11,2 miliarde de lei și a ajuns la 25,6 miliarde de lei. Pe partea de resurse atrase, ING Bank avea în 2018 un portofoliu de depozite de 31,1 miliarde de lei, față de 14 miliarde de lei în 2014. Pentru banca olandeză nu au existat niște vârfuri de creștere ca în cazul BT, saltul fiind liniar de-a lungul întregii perioade.

Raiffeisen Bank are un plus de aproximativ 10 miliarde de lei în portofoliul de credite, fiind la un pas să depășească UniCredit Bank

O altă bancă ce a avut un traseu foarte bun în intervalul 2014 – 2018 atunci când vine vorba de activitatea de creditare este Raiffeisen Bank, care a adăugat soldului de împrumuturi aproximativ 10 miliarde de lei, de la 16,9 miliarde de lei în 2014 la 26,7 miliarde de lei în 2018. Consistența evoluției Raiffeisen Bank din ultimii cinci ani apropie instituția de credit austriacă foarte mult de UniCredit Bank, ecartul dintre cele două bănci fiind acum de aproximativ 1 miliard de lei, față de circa 4 miliarde de lei cât era în 2014.

Interesant este că Raiffeisen Bank a avut un an foarte productiv în 2018, când portofoliul de credite s-a mărit cu peste 5 miliarde de lei. Astfel, dacă își va menține ritmul de creștere, este de așteptat ca în viitorul apropiat să depășească UniCredit Bank, competitorul direct, care a pornit cu un sold al creditelor de 20,4 miliarde de lei în 2014 și a ajuns la 27,8 miliarde de lei în 2018.

BCR și BRD au crescut în tandem pe activitatea de creditare

Diferențele dintre soldurile de credite ale BCR și BRD s-au menținut în aceleași limite de-a lungul perioadei analizate, timp în care și-au majorat portofoliile cu câte 3,5 miliarde de lei. Dacă BCR a pornit în 2014 cu un portofoliu de 33 miliarde de lei, în 2018 avea 36,4 miliarde de lei, în timp ce BRD a crescut de la 26,6 miliarde de lei în 2014 până la 30,1 miliarde de lei în 2018.

Nu aceeași evoluție a caracterizat și activitatea de atragere de resurse a celor două bănci. Concret, dacă în 2014 diferența dintre soldurile de depozite era de aproximativ 3 miliarde de lei în favoarea BCR, în 2018 acest ecart s-a redimensionat la circa 10 miliarde de lei.

Cumulat, Banca Transilvania este de departe cea mai profitabilă bancă în ultimii 5 ani, chiar dacă BRD a ieșit prima în 2017 și 2018

Cele mai mari șase bănci din România au reușit să acopere aproape 93% din câștigul industriei bancare din ultimii 4 ani. În perioada 2015 – 2018, sistemul bancar local a consemnat un profit cumulat de 21,5 miliarde de lei, Banca Transilvania, BCR, BRD, Raiffeisen Bank, ING Bank și UniCredit Bank adunând împreună 19,92 miliarde de lei în intervalul amintit.

Rezultatul băncilor din țara noastră pe ultimii cinci ani putea fi și mai consistent dacă în 2014 sistemul bancar nu înregistra o pierdere de 4,7 miliarde de lei. De altfel, în acel an, care poate fi considerat cel mai greu pentru istoria recentă a industriei bancare, doar Banca Transilvania și Raiffeisen Bank au reușit să obțină câștiguri respectabile, de aproximativ 0,5 miliarde de lei fiecare.

La polul opus s-a aflat BCR, care a comunicat în 2014 o pierdere de 2,79 miliarde de lei, ceea ce a reprezentat mai mult de jumătate din paguba per sistem. Celelalte bănci incluse în analiza Revistei BankingNews – BRD, ING Bank şi UniCredit Bank – au avut câştiguri nesemnificative.

Situaţia profiturilor consemnate, în perioada 2014 – 2018, de fiecare instituţie de credit în parte ne arată că Banca Transilvania a înregistrat cel mai mare câştig cumulat, în ciuda faptului că în ultimii doi ani (2017 şi 2018) BRD a reuşit să iasă pe prima poziţie. Banca Transilvania a reuşit să-şi menţină profitul în ultimii trei ani în jurul cifrei de 1,2 miliarde de lei, după ce în 2015, prin achiziţia Volksbank, câştigul instituţiei de credit clujene sărise de 2,4 miliarde de lei.

Cazul BCR este singular în grupul celor șase bănci analizate, cu precădere din cauza pierderii raportate în 2014. Apoi, banca cu acţionariat austriac îşi revine, în 2015, 2016 şi 2018 adunând câştiguri de aproximativ un miliard de lei în fiecare an. Excepţie face anul 2017, când profitul BCR s-a oprit la 0,66 miliarde de lei.

Și BRD a avut doi ani (2017 şi 2018) excepţionali, raportând de fiecare dată profituri în jurul a 1,5 miliarde de lei. Interesantă este evoluția Raiffeisen Bank și ING Bank, care a respectat parcă un șablon, fiecare instituție de credit raportând în perioada 2014 – 2017 profituri aproape liniare, pentru ca în 2018 să genereze creșteri considerabile.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)