Disciplina Educatie Financiara, cu un curriculum realizat cu ajutorul Bancii Nationale a Romaniei, a fost introdusa ca optionala in scoli din septembrie 2013. Unul din zece elevi de clasele a III-a si a IV-a au studiat materialele lansate de BNR impreuna cu Ligia Golosoiu. Cursul a fost cea mai populara materie scolara din anul 2015. 45.000 de elevi din clasele a 3-a si a 4-a au studiat orele de Educatie Financiara.

De ce sa alegi un curs de educatie financiara? Raspunsul vine de la omul care a implementat acest proiect si care a lucrat efectiv la tot ce se studiaza astazi.

„Isi dezvolta in primul rând aptitudini de gândire logica, pentru ca avem notiuni de calcul matematic, transformari din bancnote mari in bacnote mai mici, notiuni de istorie pe care le intâlnesc in dezvoltarea istoriei banilor”, spune Ligia Georgescu Golosoiu, consilier la Banca Nationala a României.

Pana in prezent, s-au inscris peste 46.000 elevi din invatamantul primar, din care cca 18.000 elevi din cls.pregatitoare/cls.I/cls. a II a. Lista inscrierilor va fi deschisa pana la inceperea noului an scolar, aviz celor in drept sa decida ce vor studia elevii anul viitor.

 

Potrivit coordonatorului acestui proiect, interesul pentru optinalul de educatie financiara este tot mai mare insa constatam si dezinteres din partea adultilor, desigur. Trei judetele  – Calarasi, Mehedinti si Satu-Mare – nu au trimis nicio cere de inscriere. Cu alte cuvinte, niciun copil din aceste judete nu se va juca cu banii dintr-o pusculita, nu va afla cum pot fi “inmultiti” si nici cum te pot ajuta ei la nevoie.

Daca vrei sa citesti prezentarea Optionalului gandit de Ligia Golosoiu o poti face –AICI

Banii sunt importanti, iar  rostul si valoarea trebuie explicate copilului. Este important ca acestia sa pretuiasca banii, dar sa stie sa-i cheltuiasa si sa-i investeasca

Educatia copiilor trebuie sa fie centrata pe pregatirea pentru viata. Ea incepe acasa, desigur, insa intr-o tara in care statisticile arata clar ca educatia financiara in randul adultilor este aproape zero, este timpul sa ne gandim la “viitor” si sa dam o sansa generatiei viitoare.

“Alfabetizarea” financiara trebuie inceputa inca din gradinita. Nenumarate studii au demonstrat faptul ca principalul motiv pentru care oamenii se lupta cu dificultatile financiare este acela ca au trecut prin sistemul de invatamant prescolar fara sa invete mai nimic concret despre bani. Cu cat educatia financiara incepe de la o varsta mai frageda, cu atat rezultatele vor fi mai vizibile pe termen lung.

Educatia financiara a copilului tau trebuie sa inceapa la o varsta cat mai frageda, chiar de la varsta de patru ani, potrivit site-ului parenthood.com

Copiii trebuie sa inteleaga ideea de limita (de exemplu, distinctia dintre ceea ce isi doresc si ceea ce este posibil),  ideea de amanare (nu tot ce este posibil este posibil imediat, sunt dorinte a caror realizare necesita suportarea unui anume grad de frustrare) sau cea de valoare (legata in primul rand de efortul necesar pentru a obtine satisfacerea unei dorinte).

Stiu, e greu in Romania, tara in care jumatate din copii traiesc la sat, cu multe “privatiuni” sa faci educatie financiara. Tocmai de aceea, ea poate incepe macar la scoala. Doar asa, copiii nostri vor intelege ca banii “nu cad din cer”, se castiga. Ei nu sunt “fara sfarsit” si pentru a cumpara o jucarie atunci cand “vrei”, e nevoie sa muncesti si apoi sa-i economisesti. Mai tarziu, jucaria va disparea, insa vor ramane “banii de buzunar”.

Daca si acestia vor fi cheltuiti pe jumatate, cu cap, vom avea bani economisiti pentru o scoala pe care dorim sa o urmam. Sau pentru carti. Sau doar jocuri. Dar vom avea un copil responsabil, care nu doar consuma. Care in viitor NU va cumpara un televizor in rate pe 60 de luni si NU va considera ca a facut o investitie.

De ce sa mizam pe educatia financara? Un nivel scazut de educatie financiara scade sansele de a ajunge la bunastare si creste riscul de a lua decizii gresite cu economiile personale.

Sunt sigura ca doar asa generatiile viitoare vor sti sa-si gestioneze banii, vor avea idée despre bugetul familiei – cum poate fi alcatuit un calendar financiar si cum poate fi respectat. Dar mai ales, pentru ca asta constat zilnic prin prisma meseriei, vor decide in cunostinta de cauza daca, cand si in ce conditii isi permit sa acceseze un imprumut de la o banca.

Gabriela DINU

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)