Credit Agricole a primit oferte de la cele mai mari banci grecesti pentru a cumpara divizia neprofitabila Emporiki Bank, din care face parte si filiala din Romania, astfel inca institutia franceza sa iasa de pe piata elena.

National Bank of Greece, Eurobank Ergasias si Alpha Bank, a treia institutie bancara din Grecia, au depus oferte pentru achizitia Emporiki Bank, la sase ani dupa ce banca franceza a preluat controlul, relateaza Bloomberg.

Creditele in valoare de 23 de miliarde de euro oferite de Emporiki in Grecia au transformat Credit Agricole in banca straina cea mai amenintata, in cazul unui exit al Greciei din zona euro. Daca ar reusi s-o vanda, ar fi mai usor pentru Credit Agricole sa-si limiteze pierderile.

Pierderile trimestriale ale Emporiki au sters capital in valoare de 600 de milioane de euro, in ciuda unei recapitalizari de la sfarsitul lunii martie. Pentru a ridica nivelul capitalul propriu la 10 la suta, ar fi nevoie de o recapitalizare cuprinsa intre 2 si 2,5 miliarde de euro.

Imprumuturile acordate de Emporiki, care sunt echivalentul a circa zece procente din produsul intern brut al Greciei, depaseste nivelul depozitelor, astfel incat Credit Agricole este nevoita sa aduca finantare suplimentara.

Pierderile Credit Agricole din cauza Emporiki se ridica la o medie de peste 15 milioane de euro pe fiecare dintre cele 337 de unitati ale sale. Incepand cu 2008, pierderile sunt de 4.000 de euro pe client.

Bancile franceze au o expunere de 534 de miliarde de euro in tarile cu probleme financiare: Grecia, Irlanda, Italia, Portugalia si Spania.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)