Grupul Achmea, fost Eureko, actionarul majoritar al Eureko Asigurari in Romania si-a anuntat rezultatele financiare pentru 2011. Grupul a inregistrat un nivel al primelor brute subscrise similar cu cel din 2010. Astfel, primele brute subscrise (PBS) au ramas anul trecut stabile la nivelul a 19,65 miliarde euro, ceea ce reprezinta o scadere nesemnificativa de 1% comparativ cu 2010, cand nivelul primelor brute subscrise a fost de 19,85 miliarde euro. Rezultatul a fost sustinut de subscrierile de pe segmentul asigurarilor de sanatate, care a atins nivelul de 12,4 miliarde euro (+1%). De asemenea, profitul inainte de taxe a crescut cu 23% pe segmentul asigurarilor de sanatate in comparatie cu anul precedent, de la 262 milioane euro in 2010 la 326 milioane de euro in 2011.
Pentru Achmea, afacerile de pe sectorul asigurarilor generale reprezinta un domeniu de activitate esential si prioritar. Aproximativ 19% (2010: 20%) din primele brute subscrise de Achmea sunt generate de produsele de tipul asigurarilor de proprietati si bunuri si cele destinate protejarii veniturilor. in Olanda, cota de piata este de circa 20% pe aceste segmente de afaceri. Pe segmentul asigurarilor de proprietati si bunuri, Achmea a inregistrat pe piata olandeza in 2011 o scadere de circa 2%, de la 2.572 milioane euro in 2010 la 2.529 milioane euro anul trecut, in contextul diminuarii afacerilor pe zona asigurarilor auto si a celei de proprietati.
Afacerile de pe sectorul asigurarilor de viata a fost afectat puternic de evolutia negativa a pietelor finaciare si deprecierea activelor, la care s-au adaugat cererile de despagubire a asigurarilor de protectie a venitului, factori care au condus spre un rezultat negativ de 208 milioane euro in 2011.
Cu toate acestea, rata de solvabilitate a grupului a ramas robusta la 204%. Achmea este singura companie de asigurari olandeza a carei  perspectiva a ratingului s-a imbunatatit la nivel de grup in ultimii ani. Perspectiva ratingului a fost schimbata de de la negativa la stabila. Standard and Poor’s a acordat un rating de A- cu perspectiva stabila, ceea ce face ca Grupul Achmea sa fie cel mai bine cotat asigurator din perspectiva ratingului, in Olanda.
„Anul 2011 poate fi caracterizat cel mai bine ca un an cu rezultate mixte. in ciuda volatilitatii pietelor financiare, in 2011 pozitia noastra a fost una destul de stabila. Segmentul de asigurari de sanatate si asiguari generale au inregistrat rezultate bune, in mare parte datorate masurilor de eficientizare adoptate. Pe segmentul de asigurari de viata inca nu suntem acolo unde ne-am propus datorita cresterii produselor de economisire oferite de banci. Ne asteptam ca 2012 sa fie un an plin de provocari. Pe fondul unui climat economic incert, reducerea de costuri si reducerea complexitatii vor fi si in acest an prioritati pentru Consiliul Director, pentru a aduce imbunatatiri structurale nivelului nostru de profitabilitate”, a comentat Willem van Duin, presedintele Achmea Group.

Eureko Asigurari Romania
Eureko Asigurari, compania din Romania a Grupului, a reusit sa mentina o pozitie stabila pe piata in ciuda contextului economico-financiar dificil. Primele brute subscrise au crescut cu 1,65% comprativ cu 2010, pana la 42,04 milioane Ron, ceea ce reprezinta un rezultat foarte bun daca luam in considerare faptul ca intreaga piata romaneasca de asigurari a scazut anul trecut cu 4,3%.
Pe segmentul asigurarilor de viata, nivelul primelor brute subscrise a fost anul trecut de 30,93 milioane de Ron, ceea ce reprezinta o scadere usoara de 0,9%. Totusi, evolutia de pe aceasta linie de afaceri s-a imbunatatit semnificativ in comparatie cu 2010, cand nivelul subscrierilor a scazut cu 8% comparativ cu 2009.
In ceea ce priveste subscrierile de pe sectorul asigurarilor de sanatate, primele brute subscrise au crescut cu 5,12% pana la 10,47 milioane Ron de la 9,96 milioane Ron in 2010 fiind mentinuta astfel pozita de lider pe piata locala a asigurarilor de sanatate, unde compania are o cota de piata de 23,53% luand in considerare toate riscurile asumate pentru primele asigurarilor de sanatate, atat pe segmentul asigurarilor de viata cat si pe cel de generale.
Compania a inregistrat o diminuare considerabila a pierderilor din anul precedent, o diminuare de peste 50%, de la 20 milioane de Ron in 2010 la 6 milioane Ron in 2011.
„Pentru Eureko Asigurari, 2011 a fost un an bun, in ciuda mediului economic ostil. Rezultatele financiare s-au imbunatatit semnificativ. Am reusit sa ne scadem pierderile cu mai mult de 50%, astfel ca pierderile totale au fost in 2011 de numai 6 milioane Ron. Compania si-a mentinut de asemenea pozitia de lider pe piata asigurarilor de sanatate, unde subscrierile au crescut cu 5,12% pana la 10,47 milioane Ron”, a declarat Frans van der Ent, presedintele companiei.
El a adaugat faptul ca in 2011, compania a inregistrat de asemenea randamente foarte bune la fondurile de investitii atasate asigurarilor de viata de tip Unit-Linked (Investitia Ta si Flexinvest). De asemenea, la categoria fondurilor cu risc scazut de investitii exprimate in Ron, fondul Unit-Linked RonSafe a ocupat locul I cu un randament de 7,94% in 2011, iar in categoria fondurilor cu risc scazut exprimate in Euro, fondul Unit-Linked EurSafe a ocupat locul 3 in 2011 cu un randament de 3,44%. Totodata, dobanda garantata pentru RonGarant (investitii in Ron cu dobanda garantata) a fost de 8% in 2011.

„In 2012 ne asteapta un an plin de provocari si oportunitati. incepem anul in forta si ne asteptam la rezultate importante, mai ales pe segmentul asigurarilor de sanatate. Avem o prezenta puternica la nivel national, parteneriate numeroase si anul acesta ne vom concentra in principal pe eficientizare si crestere organica prin optimizarea canalelor de distributie si inovand in ceea ce priveste produsele oferite clientilor”, a adaugat Frans van der Ent.
Eureko Pensii
Pe piata pensiilor obligatorii administrate privat, compania si-a mentinut pozitia a cincea in clasamentul  administratorilor de pensii, dupa numarul de participanti si a inregistrat o crestere a cotei de piata de la 7,11% la 7,34%. De asemenea, compania avea la finalul anului trecut o cota de piata de 11,87% pe piata pensiilor obligatorii administrate privat dupa nivelul activelor, ceea ce a pozitionat-o pe locul cinci in clasamentul jucatorilor de pe aceasta piata.
Eureko Pensii a inregistrat performante invesitionale pozitive in 2011 atat pentru Fondul de Pensii Administrat Privat Eureko (Pilonul II) cat si pentru Fondul de Pensii Facultative Eureko Confort (Pilonul III). Fondul de Pensii Administrat Privat Eureko a avut un randament anual de 8,80%.
Tot anul trecut, Fondul de Pensii Facultative Eureko Confort (Pilonul III) a inregistrat un randament anual de 8,55% .
Pentru aceasta performanta, Eureko a primit premiul „Cea mai buna rentabilitate a unui fond de private pensii facultative” in cadrul Galei Premiilor XPrimm pentru Asigurari si Pensii Private.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)