Euribor, dobanda la care bancile europene se imprumuta de pe piata interbancara a scazut miercuri pentru a 36-a zi, cea mai lunga perioada de declin din ultimii doi ani si jumatate, in contextul in care Banca Centrala Europeana (BCE) a scazut costurile de finantare, scrie Bloomberg. Dobanda interbancara la trei luni pentru imprumuturile in euro, Euribor, a scazut cu 0,007 puncte procentuale, la 1,07 la suta, conform datelor de la Federatia Bancara Europeana. Este cea mai lunga perioada de scadere a Euribor din luna august 2009 si cel mai redus nivel al acestei dobanzi din ianuarie 2011, potrivit datelor Bloomberg.

Ce fac bancile din Romania?

In Romania, 60% din cei care s-au imprumutat la banci au rate in valuta. 90% din totalul creditelor populatiei sunt in euro. Deci, romanii stau cu ochii pe Euribor – in functie de el se calculeaza rata creditelor in euro. De evolutia acestui indicator depinde daca creste sau scade rata lunara, daca ai mai multi bani in buzunar, sau din contra, mai putini. Teoretic. Practic, cati clienti au primit de fiecare data (cand BCE a scazut dobanza) notificarea mult asteptata de la banca, prin care erau anuntati ca rata e mai mica?

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)