O noua si radicala idee cu privire la salvarea Greciei si a zonei euro vine de la fostul economist sef al Deutsche Bank, Thomas Mayer. Teoria acestuia porneste de la doua situatii: a) Grecia nu vrea sa renunte la euro si b) elenii vor de asemenea sa continue programele de salvare convenite cu Troika. Pana in acest moment, Atena are doua optiuni: coopereaza si ramane la euro, nu coopereaza si se intoarce la drahma. Dar daca ar exista o a treia optiune, tocmai pentru ca miza este atat de mare?

Zona euro nu-si doreste sa vada Grecia plecand, din cauza posibilitatii ca alte tari cu probleme sa o urmeze, ceea ce ar fi dezastruos.  Atunci care ar fi calea de mijloc?, se intreaba Business Insider.

Thomas Mayer sustine ca Troika ar putea pune un „stop partial pe asistenta financiara”, dar cu sprijin continuu pentru nevoile generate de datorie, dar si pentru sectorul bancar elen, fara sustinere insa pe finantarea cheltuielilor guvernamentale primare.  Asa ar lua nastere Geuro.

Presupunand ca guvernul elen nu este capabil sa echilibreze rapid bugetul primar, un raspuns plauzibil pe care executivul elen l-ar putea da in lipsa numerarului in euro,  ca urmare a sfarsitului transferurilor financiare, ar fi emiterea notelor debitorului (IoUS) creditorilor sai, promitand plata imediat ce numerarul in euro va fi disponibil.

Cum in lipsa euro, creditorii ar trebui sa se foloseasca de mecanismul IoUs pentru a-si rezolva facturile, aceste instrumente isi vor asuma rolul unei monede paralele: Geuro.

Geuro va fi folosita rapid in cele mai multe tranzactii pe piata interna. Pentru importurile esentiale, Geuro ar trebui schimbata comparativ cu euro la un discount serios de 50% sau chiar mai mult. Pentru ca cele mai multe bunuri de pe piata interna, servicii si salarii vor fi platite in Geuro, sectorul exporturilor si-ar putea reduce pretul in euro si ar redeveni competitiv.

Rata de schimb a Geuro ar putea fi determinata de deficitul bugetar primar al guvernului, care se completeaza prin emiterea acestei monede.

Aceste plan vine cu niste obligatii insa. Europa va trebui sa preia controlul asupra bancilor grecesti pentru a evita deficitele mari de capital.

Grecia ar obtine tot ceea ce are nevoie sub umbrela acestui plan: un sistem bancar recapitalizat si devalorizare interna pentru a creste competitivitatea si a stimula cresterea. Cireasa de pe tort este insa strategia de iesire.

Thomas Mayer spune ca Grecia ar putea ramane oficial la uniunea monetara, ar executa deprecierea cursului de schimb cat ii este necesar sa recastige competitivitatea pe plan international si in viitor ar putea sa decida, prin emiterea de Geuro, daca si in ce interval vrea sa se intoarca la o moneda puternica. Ar putea reveni chiar la euro prin rascumpararea Geuro.

 

Sursa- InCont.ro

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)