2 mai 2012, inca o zi grea pentru toti cei care aveau de facut plati in euro. BNR a stabilit un euro la valoarea de 4,4168 lei. Romania “a trait” intr-un an o crestere a cursului euro de 8% (pe 2 mai 2011, cotatia BNR pentru un euro era de 4,0860 lei). Milioane de oameni, specialisti sau datornici se intreaba cu teama ce se intampla cu moneda nationala care atinge un record nedorit. Economistii si analistii il numesc istoric.

 

Tot ei spun ca leul este supus presiunilor din cauza numirii unui guvern de stanga al carui program presupune o marire a cheltuielilor care va pune presiune pe deficitul bugetului de stat. Guvernatorul spune si el ca “aici nu s-a intamplat mare lucru”. “Tranzactiile s-au facut la Londra, la New York, cand piata de la Bucuresti a fost inchisa, aici nu s-a intamplat mare lucru”, afirma ieri Mugur Isarescu intr-o declaratie de presa.

Guvernatorul sustine ca “nu vorbim despre o depreciere de amploare a leului”, dar aceasta afirmatie poate deveni valabila doar pentru mediul de afaceri, nu si pentru romanii tot mai afectati de “masurile anti-criza” sau criza insasi.

Ce spun romanii despre plata serviciilor, tot mai scumpe, zi de zi? Spun si ei “nu s-a intamplat nimic”?

Schimbarile determinate de cresterea cursului euro-leu

–  Cresterea chiriilor in moneda unica pentru cei cu venituri in lei; Un prim exemplu este chiria – cei care plateau 1.634 lei pentru o chirie de 400 de euro, vor plati 1.766 lei, cu 132 lei mai mult.
– Ratele la banca pentru imprumuturile in euro vor fi mai scumpe pentru cei care iau salariul in lei. De exemplu, la o rata de 1000 euro/luna, diferenta de curs va face datornicii sa plateasca mai mult cu aproape 40 de lei, fata de luna trecuta;
– Marfa de import va fi mai scumpa, preturile marfurilor fiind exprimate in euro;
– Preturile din magazine vor creste in aproximativ 14 zile, daca stocurile vor fi realimentate, iar magazinele vor trebui sa cumpere produse de import, conform analistilor financiari;
– Abonamentele la serviciile de telefonie mobila se calculeaza la cursul mediu lunar, in euro. Daca valoarea monedei creste, facturile se vor majora. De asemenea, aceeasi evolutie se aplica si pentru cartelele preplatite.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)