Eurobank Property Services (EPS) lanseaza o noua editie a Indicelui Proprietatilor Rezidentiale. Noile date includ primul trimestru al anului 2013, totalizand un istoric pentru opt ani acoperiti integral de indici.

La nivel national, Indicele Rezidential EPS a inregistrat o usoara crestere in primul trimestru al anului 2013, in urma unei scaderi similare inregistrate in trimestrul anterior. Tipologia unor mici fluctuatii in jurul unui nivel stabil de pret a devenit comuna in ultimii doi ani. Rezultatele diferitelor zone componente ale indexului national variaza, unele inregistrand cresteri de preturi, iar altele scaderi in ultimul trimestru. In ultimele patru trimestre, indexul pretului national a scazut cu -1,2%. Preturile rezidentiale din Romania au inregistrat o scadere cumulata de -33% (-7,6% in medie pe an) fata de maximumul pietei, inregistrat in primul trimestru din 2008. Preturile din zonele Bucuresti Centru si Bucuresti Periferie au scazut in primul trimestrul al 2013 cu -4,1% si, respectiv, cu -5% de la un trimestru la altul, spre deosebire de preturile din Judetul Ilfov, care au crescut cu 2,4%, indicand un posibil echilibru al pietei. Comparativ cu primul trimestru al lui 2008, preturile din Bucuresti au suferit o scadere cumulata de -51%, sau -13.3% in medie pe an.

Indicii specifici pe tipuri de proprietate sugereaza performante diferite la nivel national si in Capitala. Preturile apartamentelor din Bucuresti au inregistrat niveluri mai bune decat media Capitalei, in timp ce la nivel national, situatia a fost opusa, mai exact preturile apartamentelor au inregistrat o crestere mai mica decat media pietei. O evolutie similara o au indicii corelati la vechimea proprietatilor rezidentiale. Pretul proprietatilor noi (livrate in ultimii trei ani) a inregistrat o crestere peste medie in ultimul trimestru la nivel national, in timp ce pretul proprietatilor noi din Bucuresti a scazut in ritm mai rapid comparativ cu media Capitalei. De asemenea, indicii EPS sugereaza ca diferenta de pret a proprietatilor noi comparativ cu cele vechi, cu caracteristici similare, a crescut in ultimii patru ani la nivel national, exceptie facand Bucurestiul unde diferenta dintre cele doua tipuri de proprietati s-a micsorat.

La nivelul zonelor geografice, Sud si Moldova au inregistrat cele mai relevante cresteri de preturi, cu niveluri cuprinse intre maxim 7,8% si, respectiv, 3,9% pe parcursul trimestrului. Majoritatea celorlalte divizii au inregistrat, de asemenea, cresteri de preturi cuprinse intre 1,2% si 3,4%, cu exceptia zonelor Bucuresti-Ilfov si Dunare-Marea Neagra, care au inregistrat scaderi de preturi. Pe de alta parte, zona de Vest a inregistrat cea mai mica scadere a pretului mediu din ultimii cinci ani, totalizand -24,5%, comparativ cu primul trimestrul al lui 2008, sau -5,5% in medie pe an.

Marile orase ale Romaniei au inregistrat o diferenta si mai mare de crestere pozitiva si respectiv negativa a pretului, comparativ cu zonele geografice. Craiova si Oradea au inregistrat cele mai mari cresteri trimestriale, fiecare cu peste 10%.  In plus fata de surclasarea celorlalte orase cu privire la variatia trimestriala a preturilor, cea mai mica scadere a pretului mediu din ultimii 5 ani, a fost inregistrata de Oradea si Iasi, ambele sub media nationala de -7,6% pe an, devenind pietele de proprietati rezidentiale cele mai performante din randul celor mai mari 10 orase din Romania.

Cele mai recente rezultate ale principalilor indici aferenti primului trimestru din 2013 sustin tendinta stabila observata in ultimele 4-6 trimestre, atat la nivel national, cat si in Bucuresti. Fluctuatiile pozitive si negative devin obisnuite pentru piata rezidentiala din Romania, reflectand atat conditiile economice dificile de pe continentul european, cat si nivelul de incredere de pe piata locala care ar putea permite, in viitorul apropriat, o revenire a nivelului tranzactiilor de pe piata rezidentiala.

Eurobank Property Services S.A. este o subsidiara a grupului Eurobank. Infiintata in iunie 2005, drept un centru de servicii integrate, compania ofera solutii complete pentru domeniul imobiliar. Eurobank Property Services S.A. a dezvoltat o vasta retea pe teritoriul Romaniei, coordonata din sediul central situat in Bucuresti. Eurobank Property Services S.A. a reusit sa-si mentina pozitia competitiva in randul celor mai importante companii imobiliare din Romania, prin dezvoltarea unui portofoliu important de clienti, care include banci, Bancpost fiind principalul client, dar si institutii publice, fonduri imobiliare, investitori straini, companii locale de dezvoltare imobiliara si alte companii private.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)