Eurobank Property Services (EPS) anunta lansarea celei mai noi editii a Indicelui Proprietatilor Rezidentiale pentru piata din Romania, acoperind dezvoltarile din al patrulea trimestru al anului 2013 si indicii anuali din 2013. Indicele Proprietatilor Rezidentiale EPS include evolutia istorica incepand cu 2005 si pana in prezent.

Indexul rezidential EPS pentru trimestrul 4 din 2013 confirma indicatiile de stabilitate a preturilor la nivel national observate in trimestrele anterioare, cu o mica crestere trimestriala a preturilor de 0,4% fata de trimestrul anterior. Indexul trimestrial national al preturilor pentru ultimul trimestru al anului 2013 a crescut cu 2,3% fata de acelasi trimestru al anului 2012, oferind un indiciu suplimentar cu privire la posibila inversare a tendintei de scadere a preturilor. Indexul anual al anului 2013 a continuat sa scada cu o rata similara anului anterior (aprox. -1%). Indexul anual se refera la schimbarea medie a preturilor in intregul an in comparatie cu media celor din anul anterior.

Indexul trimestrial Bucuresti Centru a crescut abrupt in ultimul trimestru. Desi fluctuatiile trimestriale nu sunt neobisnuite pe aceasta piata de prima importanta, evolutia fata de acelasi trimestru al anului precendent este de 5,6%, ceea ce sugereaza posibilitatea stabilirii unui trend crescator. O crestere a indexului trimestrial a fost inregistrata si in judetul Ilfov, ceea ce a dus la un rezultat pozitiv si in ultimele 4 trimestre. Pe de alta parte, Bucuresti Periferie a inregistrat indici care scad in continuare, cu o rata anuala de aproximativ -5%, ceea ce duce la o reducere medie a preturilor in regiunea Bucuresti & Ilfov de aproximativ -3%, o consolidare a trendului inregistrat in ultimii 4 ani.

Evolutia indicilor regionali ramane asemanatoare dinamicii preturilor medii de la nivel national, cu oscilatii care le separa in doua categorii, unele cu tendinta de crestere si celelalte cu tendinta de scadere. Moldova si Nord inregistreaza tendinte de crestere atat raportate la trimestrul precedent, cat si fata de același trimestru al anului precendent. Indicii de preturi din Muntenia si Sud au inregistrat, de asemenea, cresteri in ultimele 4 trimestre, desi fata de trimestrul precendent se inregistreaza  usoare reduceri. Restul zonelor raman cu o evolutie relativ stabila.

In ceea ce priveste indicii din marile orase din Romania, evolutia a fost similara celei din trimestrul precedent. Ploiesti se mentine cu cea mai mica scadere medie inregistrata in ultimii 5 ani si are o tendinta de crestere in ultimele 4 trimestre, in ciuda unei mici scaderi a indexului din ultimul trimestru al anului 2013. Doar in Oradea se inregistreaza o crestere de preturi fata de acelasi trimestru al anului precedent mai mare decat in Ploiesti, cu 5,6%, si o crestere trimestriala chiar peste acest nivel. Pe de alta parte, Timisoara ramane orasul cu cea mai mare scadere fata de trimestrul 4 al anului 2012, desi evolutia fata de trimestrul precedent a fost mai putin dramatica, in vreme ce restul oraselor prezinta evolutii asemanatoare indexului la nivel national si aprope de stabilitatea inregistrata pe parcursul anului 2013, chiar daca in ultimul trimestru cresterile au fost mai inconstante si sunt probabil urmare a zgomotului statistic.

Dintre indicii specifici diferentiati pe tipuri de proprietate, preturile pentru Bucuresti Apartamente au scazut mai rapid decat media nationala, cu aproximativ -5%, iar preturile pe apartamente la nivel national au scazut cu -1%. Preturile la Proprietati Noi au crescut cu aproape 6% pe parcursul anului trecut in Romania, insa nu si in Bucuresti, in vreme ce la Proprietati Vechi preturile au crescut cu doar 2%, ceea ce reprezinta o confirmare a tendintei inregistrata in trimestrul precendent. in concluzie, dupa aproape 6 ani de scadere a preturilor se pare ca s-a ajuns la o potentiala stabilitate pe majoritatea segmentelor de piata, conform indexului EPS, si chiar exista unele semne de potentiale cresteri, desi este nevoie de mai mult timp pentru a confirma atingerea nivelului minim al preturilor si inceputul unor tendinte de crestere durabila a acestora.

Eurobank Property Services S.A. este o subsidiara a grupului Eurobank. infiintata in iunie 2005, drept un centru de servicii integrate, compania ofera solutii complete pentru domeniul imobiliar. Eurobank Property Services S.A. a dezvoltat o vasta retea pe teritoriul Romaniei, coordonata din sediul central situat in Bucuresti. Eurobank Property Services S.A. a reusit sa-si mentina pozitia competitiva in randul celor mai importante companii imobiliare din Romania, prin dezvoltarea unui portofoliu important de clienti, care include banci, Bancpost fiind principalul client, dar si institutii publice, fonduri imobiliare, investitori straini, companii locale de dezvoltare imobiliara si alte companii private.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)