Autoritatea de Supraveghere Financiara a interzis temporar celor de la Euroins sa mai incheie asigurari RCA. Decizia vine pe fondul unor nereguli descoperite de ASF in ceea ce priveste onorarea asigurarilor incheiate. in plus, directorul acestei societaţi a fost amendat cu suma de 50 de mii de lei.

Societatea de asigurari Euroins detine o cota de piaţa de 21 la suta pe segmentul RCA. ASF a identificat o serie de probleme legate de modul in care se face plata daunelor.

Sumele erau platite cu intarziere si nu de puţine ori diminuate faţa de cat era cuantumul prevazut in poliţa de asigurare.

Mai mult, cei de la Euroins nici macar nu se deranjau sa anunţe clienţii atunci cand respingeau dosarele de dauna.

“Le transmitem partenerilor si colaboratorilor nostri ca sunt depuse toate eforturile necesare remedierii acestei situaţii in cel mai scurt timp. intre timp, vom comunica decizia ASF tuturor partenerilor nostri din societaţile de brokeraj cu care colaboram si vom lucra pentru soluţionarea dosarelor aflate in proces de analiza. Subliniem in mod special faptul ca actualii clienţi ai companiei nu sunt in nicio forma afectaţi de noua decizie a ASF. Toate poliţele RCA emise de companie pana la acest moment sunt valabile si ofera protecţie asiguraţilor pe toata perioada contractuala”, se menţioneaza in comunicatul Euroins.

ASF a comunicat joi ca interzicerea practicarii de catre Euroins a asigurarii RCA este in vigoare pana la implementarea de catre companie a unui set de masuri stabilit de instituţie.

“Masurile se refera, printre altele, la revizuirea de catre Euroins a instructiunilor, procedurilor sau normelor de constatare si lichidare a daunelor, stabilirea corespunzatoare a cuantumului despagubirilor in conformitate cu reglementarile in vigoare, respectarea termenelor de plata a dosarelor de dauna, informarea sau notificarea asiguratilor cu privire la respingerea pretentiilor de despagubire”, se arata intr-un comunicat al ASF.

Deciziile ASF au fost luate in urma controlului inopinat desfasurat la Euroins in lunile mai-iunie 2013.

Controlul a vizat verificarea modului de instrumentare si finalizare a dosarelor de dauna si a modului de respectare a prevederilor Ordinului 11/2012 pentru punerea in aplicare a normelor privind procedura de solutionare a petitiilor referitoare la activitatea asiguratorilor si intermediarilor in asigurari.

in urma controlului, ASF a constat ca reglementarile si instructiunile de constatare si lichidare a daunelor nu sunt adecvate, a fost diminuat in mod nejustificat cuantumul despagubirii fata de valoarea rezultata din documentele existente la unele dosare de dauna, plata unor dosare de dauna catre pagubiti s-a facut cu intarziere fata de termenele prevazute de normele legale si au fost identificate dosare de dauna in care partea prejudiciata nu a fost notificata cu privire la respingerea pretentiilor de despagubire si la motivatia respingerii.

La sfarsitul primului semestru, Euroins Asigurare-Reasigurare avea un volum de prime brute subscrise pe segmentul RCA de 258,74 milioane lei si detinea o cota de piata pe acest segment de 21%. Indemnizatiile brute platite de societate, pe segmentul RCA, in perioada menţionata au insumat 157,78 milioane lei.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)