În a doua ședință de politică monetară din 2021, FED a menținut rata de dobândă de referință la nivelul minim istoric (0.00%-0.25%), dar și programele monetare neconvenționale. Mai mult, banca centrală din prima economie a lumii a revizuit scenariului macroeconomic central.

Conform noilor previziuni actualizate, economia ar putea crește cu ritmuri anuale de 6.5% în T4 2021, 3.3% în T4 2022 și 2.2% în T4 2023. Raportat la previziunile elaborate în decembrie se evidențiază revizuirea în sus a prognozei pentru T4 2021 (de la 4.2% an/an), pe fondul intensificării procesului de vaccinare și implementării noului program de 1.9 trilioane dolari pentru susținerea economiei.

În ceea ce privește inflația, FED previzionează majorarea prețurilor de consum cu ritmuri medii anuale de 2.4% în T4 2021, 2% în T4 2022 și 2.1% în T4 2023.

Previziunile pentru evoluția ratei de dobândă de politică monetară au fost menținute la nivelul de 0.1% până la final de 2023. Cu alte cuvinte, banca centrală a SUA semnalează perspectiva continuării abordării  acomodative în trimestrele următoare, pentru susținerea economiei reale.

Banca Centrală a SUA a mai decis continuarea programelor de cumpărare de active, cu ritmuri lunare de 80 miliarde USD pentru titluri de stat, respectiv de 40 miliarde USD pentru titluri ipotecare, pentru a susține funcționarea normală a pieței financiare și pentru consolidarea condițiilor financiare acomodative (aspect fundamental pentru accesul la creditare pentru populație și companii). De altfel, banca centrală a semnalat că este pregătită să ajusteze politica monetară, dacă riscurile se vor intensifica pe viitor și vor periclita convergența ratei șomajului și inflației spre nivelurile țintă.

 

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)