Președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a precizat miercuri că Fed va începe să majoreze ratele dobânzilor din luna aceasta, într-un efort de a limita inflația în creștere. Acesta a dat de inteles că Fed va începe în cele din urmă să își reducă deținerile de obligațiuni.

În mărturia pregătită pentru Congresul American, Powell avertizează că impactul financiar ale invadării Ucrainei de către Rusia este „foarte incert”.

Seful băncii centrale recunoște că războiul Rusia-Ucraina a injectat multă incertitudine în piață. În declarațiile pregătite pentru dubla apariție din această săptămână, recunoaște „dificultățile extraordinare” pe care le provoacă tensiunile Rusia-Ucraina.

„Conflictul cauzează dificultăți imense poporului ucrainean. Implicațiile pentru economia SUA sunt foarte incerte și vom monitoriza îndeaproape situația”, a spus Powell.

„Efectele pe termen scurt asupra economiei Statelor Unitei, războiului în curs, sancțiunile și evenimentele viitoare rămân extrem de incerte”, a adăugat el. „Politicile monetare adecvate în acest mediu necesită recunoașterea faptului că economia evoluează în moduri neașteptate. Va trebui să fim agili în a răspunde la datele primite și la evoluția pieței”, potrivit CNBC.

Și economiștii se așteptă ca Fed să-și majoreze rata dobânzii de referință de mai multe ori în acest an, începând cu întâlnirea sa din 15-16 martie 2022.

Așteptările vin pe fondul unei inflații record – la maximum ultimilor 40 de ani – de 7,5%. Rata anuală a inflației din SUA a accelerat la 7,5% în ianuarie 2022, valoare neatinsă din februarie 1982 și cu mult peste previziunile pieței de 7,3%.

 
Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)