FED a decis scăderea dobânzilor, cu un sfert de punct, fiind prima reducere a ratei în ultimii 11 ani. Măsura arată că cea mai mare economie a lumii incetinește, potrivit analistilor.

Rezerva Federală a Statelor Unite a redus pentru prima dată ratele dobânzii în mai mult de un deceniu și a semnalat disponibilitatea de a oferi mai mult sprijin pe măsură ce creșterea economică încetinește.

Banca centrală a Statelor Unite a redus rata dobânzii de referință-cheie cu un sfert de procent, până la un interval de 2% -2,25%, în prima reducere a costurilor împrumutului, imediat după criza financiară de acum un deceniu.

Fed motivează decizia prin „inflația simetrică”, ameninţările la adresa economiei americane și incertitudinile provocate de conflictele comerciale

Jerome Powell, președintele Fed, a declarat că o creștere economică globală slabă și războiul comercial SUA-China au fost perturbatoare pentru economie și au avut un impact asupra creșterii din America, în ciuda pieței muncii din SUA. Aceasta rămâne încă puternică – cu cea mai mică rată a șomajului de la sfârșitul anilor 1960 .

„Vedem aceștia factori drept amenințări la perspectivele favorabilă. Noi considerăm că această decizie este menită să susțină și să mențină aceste perspectivele favorabile “, a spus Powell după decizie..

Stocurile au scăzut pe Wall Street imediat după decizie, deoarece investitorii au avertizat că reducerea de doar 0,25% nu este suficientă pentru a oferi un stimulent pentru cea mai mare economie din lume.

Nick Wall, managerul de fond Merian Global Investors, a declarat pentru presa americană: „Reducerea dobânzii este un pas pozitiv, dar ar putea fi o oportunitate ratată. Credem că ar fi trebuit să meargă mai departe și să reducă dobanda cu 50 de puncte de bază.

Fed a menţinut dobânda într-un interval cuprins între 2,25% şi 2,50%.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a criticat din nou, luni, politicile Rezervei Federale, exprimând nemulţumire privind “încăpăţânarea” Fed de a nu reduce rata dobânzii de referinţă.

“În pofida unei Rezerve Federale care nu ştie ce face – a majorat dobânzile prea rapid (inflaţia este foarte redusă, alte părţi ale lumii au scăderi economice, reduc şi flexibilizează), a aplicat ample politici stricte, 50 de miliarde de dolari pe lună – suntem pe cale să avem una dintre cele mai bune luni iunie din istoria SUA”, a transmis Donald Trump luni prin Twitter.

Președintele american a făcut presiuni asupra Rezervei Federale de reducere a ratelor dobânzilor pentru a evita o scădere dramatică a economei. Trump a creeat un precedent.

“Gândiţi-vă cum ar fi fost dacă Fed ar fi înţeles lucrurile bine. Mii de puncte în plus la Dow şi o creştere a PIB-ului de 4 sau chiar 5. Însă Fed insistă precum un copil cu încăpăţânare, deşi avem nevoie de reducerea dobânzilor, de flexibilitate, pentru a recupera ceea ce fac alte ţări împotriva noastră”, adăuga Donald Trump, parcă anticipând decizia de după.

CITESTE si

Cum explica Saxo Bank decizia FED

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)