Preşedintele american Donald Trump a discutat despre demiterea preşedintelui Rezervei Federale, Jerome Powell, relatează Reuters, care citează Bloomberg.  Nemulţumirile lui Trump faţă de şeful băncii centrale americane s-au intensificat după ce instituţia a majorat rata de referinţă a dobânzii, în această săptămână, şi după luni întregi de pierderi pe piaţa de capital, situaţie pe care Trump a imputat-o, de cele mai multe ori, politicilor FED.

Preşedintele a vorbit în spaţiu privat despre îndepărtarea lui Powell, de mai multe ori în ultimele zile, au afirmat două surse anonime.

SUA, tot mai aproape de recesiune, afirmă economiștii.

FED a majorat rata dobânzii miercuri pentru a patra oară în 2018 şi a anunţat creşteri, în continuare, ale ratei dobânzii.

Indicele Dow Jones a avut cea mai proastă săptămână de la criza financiară din 2008, în timp ce piaţa Nasdaq a îndeplinit condiţiile necesare pentru a intra în zona „bear”, a unei pieţe marcată de scăderi şi investiţii prudente.

Pe de altă parte, o încercare de a-l demite pe Powell ar putea fi percepută ca o incercare de a submina independenţa băncii centrale faţă de administraţie.

In 19 decembrie 2019 s-a desfășurat ultima ședință FED din 2018. FED a actualizat scenariul macroeconomic central pe termen mediu (reducând previziunile privind dinamica PIBului și inflației în 2018-2019) și a continuat ciclul monetar post-criză, majorând rata de dobândă de referință cu 25 puncte bază la (2.25%-2.50%). Pe de altă parte, banca centrală a semnalat continuarea ciclului monetar pe termen scurt, dar cu un ritm mai lent.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)