Alexandru PETRESCU, presedintele FNGCIMM, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii afirma ca programul Prima Casa din acest an are alocati doar 2 miliarde lei iar tendinta este de a indrepta bancile sa crediteze mai intens prin produsele proprii.
Banii din Programul prima Casa vor fi distribuiti in luna februarie, sustine Petrescu.

Plafonul pentru Prima Casă va fi aprobat în şedinţa de Guvern de săptămâna aceasta, iar programul ar urma să înceapă la jumătatea lunii viitoare, spun reprezentanţii fondului de garantare. Tot atunci cei interesaţi pot începe să ducă dosarele la bănci.

“Alocarea plafoanelor pentru programul Prima Casa face parte dintr-o strategie multianuală care a fost subiectul hotărârii de guvern din 28 noiembrie 2016. Atunci s-a hotărât ca în anul 2018 să fie alocate 2 mld. lei pentru Prima casă, iar în anul 2021 alocarea va scădea la 1,5 mld. lei,” susţine Petrescu.

Scăderea fondurilor din Programul Prima Casă îi ingrijorează pe romani. Specialiştii cred că suma alocată asigură achiziţia a aproximativ 20 de mii de locuinţe, cu cinci mii mai puţine decat în anul 2017.
 
“Exista o diminuare a plafonului, diferenta consta in modificarea dobanzii pentru constructii: dobanda din 2018 scade de la 2,5% la 2%+ROBOR 3 luni.  Ca prima nouate, asistam la o aliniere a dobanzilor pentru contructii si achizie, a afirmat pesedintele FNGCIMM la ZF Live.
“Cred că nu exagerăm dacă spunem că va fi o nebunie când vor apărea fondurile, unele bănci probabil vor termina în câteva săptămâni plafonul alocat. Trebuie o rezervare, chiar un antecontract, pentru a putea apela la programul Prima Casă. Pentru cei care cumpără un imobil care nu e încă finalizat, există varianta unei scrisori de garantare”, declară Liviu Andrei, broker de credite.
O alta noutate a acestui an la FNGCIMM: Fondul are un nou site performant prin care clientul poate urmari evolutia dosarului sau, a declarat presedintele Fondului. Un nou portal complet , compatibil cu anul 2018,  o platformă modernă de comunicare şi informare pentru potenţialii beneficiari.

“Lansat la începutul acestui an, noul site www.fngcimm.ro reprezintă unul din elementele cheie din strategia de repoziţionare a Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, ca sprijin pragmatic pentru mediul antreprenorial din România. Cu un design modern şi performanţe tehnice îmbunătăţite, noul site a fost construit pe principiul relevanţei pentru publicul ţintă”, spun reprezentanţii FNGCIMM.

Noua interfaţă de consultare în timp real a bazei de date, pusă la dispoziţia beneficiarilor Programului “Prima Casă” şi a companiilor beneficiare ale garanţiilor FNGCIMM, completează serviciile de consiliere oferite.

“Noul site catalizează strategia de repoziţionare a instituţiei, de iniţiere a dialogului direct cu reprezentanţii mediului de afaceri, în scopul definirii unor produse de garantare dedicate, adaptate nevoilor specifice sectoarelor economice. Design-ul modern, alături de accesul îmbunătăţit la informaţiile legate de produsele sau programele de garantare şi consultarea în timp real a procesului operaţional în care se găsesc dosarele de garantare, contribuie la construirea noii imagini a FNGCIMM, cu atribute de dinamism, transparenţă şi profesionalism”, a precizat directorul general al Fondului, Alexandru Petrescu.

 
Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)