First Bank, controlată de fondul american de investiţii JC Flowers, a semnat un acord pentru achiziţia subsidiarei din România a Leumi Bank.

First Bank anunţă semnarea unui acord cu Bank Leumi le-Israel B.M pentru achiziţionarea tuturor participaţiilor acesteia în filiala Bank Leumi România, însă achiziţia este condiţionată de primirea aprobării Băncii Naţionale a României (BNR) şi a Consiliului Concurenţei, se arată într-un comunicat de presă al băncii.

Tranzacția va fi parafată după obținerea autorizărilor din partea BNR și Consiliului Concurenței.

First Bank mai vizează și alte achiziții în România

“Această achiziție face parte din strategia băncii de a-și extinde și consolida prezența în România, cu obiectivul de a deveni un actor puternic pe piața locală. Este cea de-a doua achiziție pe care fondul american de investiții J.C. Flowers & Co. o face în România în mai puțin de un an, dovedindu-și interesul și angajamentul față de această piață valoroasă. Având în vedere orientarea noastră către achiziții relevante, ne păstrăm deschiderea spre oportunități similare de creștere. Între timp, continuăm să facem business „The American Way”, cu accent pe creștere, prin servicii de calitate oferite clienților, digitalizare și eficiență”, a declarat Dominic Bruynseels, președintele executiv al FIRST Bank.

Hanan Friedman, prim vicepreședinte executiv, director al Diviziei de Strategie, Inovare și Transformare, Bank Leumi Israel declară:

“Vânzarea Bank Leumi România către FIRST BANK, care este deținută de un lider al domeniului financiar internațional, va permite continuarea implementării strategiei Leumi “follow your customer”. Acest acord reprezintă un nou pas în implementarea strategiei internaționale a Leumi, care se concentrează pe operațiunile bancare comerciale ale filialelor noastre din SUA și Marea Britanie și pe colaborări cu companii locale importante în alte regiuni”, a spus și Hanan Friedman, prim vicepreședinte executiv, director al Diviziei de Strategie, Inovare și Transformare, Bank Leumi Israel.

Tranzacţia este de aşteptat să fie finalizată în a doua parte a anului însă valoarea acesteia este supusă unor clauze de confidenţialitate.

La începutul anului 2018, Leumi anunţase realizarea unei înţelegeri, de principiu, cu Argo Capital Mana­gement Limited, parte de gru­pu­lui britanic de investiţii Argo, privind vân­zarea tuturor participaţiilor gru­pului israelian în Bank Leumi Ro­mânia.

Așa cum scria BankingNews.ro AICI, First Bank anunța la inceputul lunii martie că vizează posibile noi achiziții pe piața locală și că accelerează procesul de digitalizare cu investiții de 7,5 milioane de euro în tehnologie.

Consiliul de Administrație al FIRST BANK anunța atunci direcțiile strategice ale băncii pentru 2019, decizia principală fiind accelerarea procesului de digitalizare, dar și noi achiziții pe piața bancară.

”Banca vizează creșterea cotei de piață atât organic, prin lansarea de produse optimizate, cât și prin posibile achiziții. Pentru a răspunde noilor preferințe și exigențe ale clienților, banca va investi 7,5 milioane de euro în tehnologie și își va consolida capacitatea internă de a genera procese mai eficiente, rapide și mai fluente.

Grupul Leumi, lider financiar în Israel – cu o cota de piata de aproximativ 30%- operează prin intermediul a 250 de sucursale în Israel și sucursale situate în mai multe țări din întreaga lume.

Bank Leumi a fost deschisă în România în anul 2006 și are o rețea de 15 de unități, răspandite în 12 orașe, ce asigură activități în sfera comercială și de retail.

Potrivit datelor disponibile la 31 decembrie 2017, banca avea active de aproape 1,2 mld lei, iar profitul realizat a fost de 17 milioane de lei.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)