Leul a evoluat firesc și este o monedă stabilă, ceea ce demonstrează încă o dată maturitatea și eficiența conduitei politicii monetare, a declarat pentru Agerpres, economistul-șef al BRD, Florian Libocor, pe tema evoluției cursului de schimb leu-euro.

“Evoluția cursului de schimb este firească fără a exista niciun fel de derapaje. Leul a evoluat firesc și este o monedă stabilă, ceea ce demonstrează încă o dată maturitatea și eficiența conduitei politicii monetare. Leul s-a depreciat față de euro cu 0,75% în ultima lună și cu 1,2% față de 30 decembrie 2016. Raportat la dolar leul a pierdut 0,81% în ultima lună, dar a câștigat 4,3% față de 30 decembrie 2016. Citind aceste cifre reiese că moneda națională este matură și stabilă, o monedă în care eu am încredere. Mai mult, chiar dacă tensiuni vor mai exista în sfera economică și/sau politică, nu am niciun fel de motiv să nu am încredere în moneda națională. Ținând seama de regimul cursului de schimb, de flotare controlată, și de strategia de politică monetară, de țintire directă a inflației, am încredere că autoritatea monetară are atât capacitatea cât și instrumentele necesare gestionarii situațiilor sensibile.

Astfel, acum nu am motive pentru a ajusta estimarea de curs de schimb publicată în raportul semestrial REO emis în luna aprilie a acestui an”, a spus Florian Libocor, potrivit Agerpres.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)