Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat sâmbătă seara, la Digi24, că poartă discuții cu mediul bancar pentru ca cetățenii care au rate la bănci să le poată plăti cu întârziere, date fiind dificultățile generate de criza epidemiei de coronavirus.

”Am vorbit vineri cu sistemul bancar şi asta a fost cerinţa mea, să găsească soluţii pentru amânarea a 2-3 luni de zile a ratelor. Bineînţeles, aici se va face în corelare cu regulamentul BNR, dar sunt optimist că această soluţie va fi adoptată. Nu ştiu detaliile, le vom vedea. Se va face un program flexibil care să fie evaluat şi care să poată fi revăzut. Sistemul bancar a răspuns pozitiv”, a spus Cîţu.

Întrebat dacă această amânare de plată ar fi doar pentru cei aflați în carantină sau pentru categorii mai largi de cetățeni, Cîțu a spus că nu știe încă, discuțiile nu s-au finalizat.

Autoritățile competente, BCE, BNR împreună cu băncile pot decide măsuri mai laxe sau schimbarea legislației

Sunt deja bănci care au luat măsuri de păsuire a clientilor pentru ratele lunare ale cardurilor de credit, iar altele încă analizează opțiunile pe care le au, ținând cont de reglementările BNR.

Pentru a acorda eventuale perioade de grație pentru clienții aflați in dificultate, băncile au nevoie de o legislație laxă și aprobări venite de la BNR (inclusiv constiuirea provizionelor obligatorii pentru bănci). Doar așa băncile vor putea ajuta consumatorii, inclusiv afacerile atinse de pandemie.

În acest sens, Banca Transilvania a decis creșterea perioadei de grație la cardurile de credit, ceea ce înseamnă amânarea ratelor până în luna mai 2020.

Cîțu a mai precizat că se află în discuții și cu mediul de afaceri pentru găsirea de soluții și pentru companii, fiind luate în calcul măsuri fiscale care să îi sprijine pe întreprinzători.

Florin Cîțu a dat asigurări că se vor face „injectări de lichidități”, astfel încât să se asigure plata salariilor, a pensiilor și a ajutoarelor sociale.

El a făcut apel la populație să folosească plățile online, având în vedere că „există niște probleme la ATM-uri”, a mai spus Cîțu la Digi 24.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)