Ministrul de Finanţe Florin Cîţu a anunţat că a fost redus semnificativ planul de împrumuturi pentru luna august şi a precizat că există „un buffer la nivel record, în contul nostru de la BNR”, scrie Agerpres.

El a adăugat că MFP a injectat lichidiate în economie la un nivel record, mai ales că a Guvernul a investit cele mai mari sume în primele şapte luni din an, din ultimul deceniu.

MFP a planificat, în luna august 2020, împrumuturi de la băncile comerciale de 3,45 de miliarde de lei, din care 3 miliarde de lei prin opt emisiuni de obligaţiuni de stat, la care se poate adăuga suma de 450 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni. Suma este cu aproape 2 miliarde de lei mai mică decât cele 5,3 miliarde de lei programate în iulie și va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

„O veste excelenta pentru toţi românii! Am redus seminificativ planul de împrumuturi pentru luna august. V-am spus că vin cu o surpriză majoră. Nu a fost uşor dar am reuşit. Mai urmează şi altele. Avem un buffer la nivel record, în contul nostru de la BNR”, a scris Florin Cîţu luni pe Facebook.

MInistrul de Finanţe a mai spus că România are nevoie de dobânzi reale zero sau chiar unele negative, în contextul acestei crize sanitare fără precedent.

„Am injectat lichidiate în economie la un nivel record. În special pentru că am investit cele mai mari sume în primele 7 luni din ani din ultimii 10 ani. Dar nu ajunge şi nu ne oprim aici. România are nevoie, aşa cum vedem în toată lumea, şi de dobânzi reale zero sau şi mai bine, negative. Trecem printr-o perioadă de criză fară precedent şi politica economică, fiscală +monetară, trebuie să fie stimulativă (sau, mai clar, să nu afecteze negativ creşterea economică)”,, a adăugat Cîţu.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)